Tort storczyk. cytrynowy z wiśniową frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Składniki podzielić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić pod koniec dodając cukier. Następnie wlewamy żółtka i chwilkę ubijamy. Na koniec dodajemy przesiane i wymieszane z orzechami mąki oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę ( 21cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w temp 170stopni. Zimny przekrawamy wzdłuż na 2 części. Podobnie postępujemy z drugim biszkoptem.
Ogrzane jajka ubijamy na parze razem z cukrem na puszystą masę ok. 10 min do białości. . Dolewamy sok z cytryn i miksujemy. Przekładamy do miski z zimną woda i ubijamy aż będzie zimny. Chłodny ucieramy z masłem.
Sok podgrzać z cukrem. Dolać mąkę rozmieszana w niewielkiej ilości odlanego soku-chwilę pogotować jaki kisiel.. Dodać wiśnie oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę Nie gotować!. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Gotowa frużelina ma mieć postać gęstego kisielu.
Miskę metalowa wyłożyć folią spożywczą. Na dno włożyć pierwszy kawałek biszkopta. Nasączyć alkoholem lub sokiem wiśniowym. Następnie nakładamy porcję frużeliny i na to krem. Potem następny biszkopt i tak do wykorzystania składników. Gotowy torcik wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po ok. 2h-3 h torcik można delikatne wyciągnąć przekładając go do góry nogami i zacząć dekorować. Mój jest obłożony masa cukrową. Jako ziemi użyłam pokruszonych ciasteczek oreo. Storczyka zrobiłam również własnoręcznie z mieszanki masy cukrowej i gum pasty. Pomalowałam barwnikami spożywczymi.
Porady
Przed nałożeniem masy cukrowej tort zawsze trzeba obsmarować masą maślaną.
Komentarze