Tort podwójnie truskawkowy

0 (0 ocen)

Dlaczego podwójnie truskawkowy ? A dlatego, że jest ze świeżymi truskawkami i konfiturą truskawkową.

Składniki:


  • Biszkopt :
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej typ 500
    5 łyżek cukru
    1 łyżka cukru waniliowego

    Dodatkowo :
    350 g truskawek
    500 ml śmietany 36 %
    125 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru
    listki mięty
    1 słoiczek konfitury z truskawek ( 320 g )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Konfitury

Tort podwójnie truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno.
    W trackie ubijania dodawać cukier a gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku.
    Następnie dodawac porcjami mąki przesiane z proszkiekm do pieczenia i mieszać rózgą.
    Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec 49 minut w 150 stopniach a potem biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
    Każdy nasączyć i posmarować konfiturą z truskawek.
  • 2. Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem.
    Pierwszy placek z konfiturą położyć na podkładzie lub paterze i wyłożyć część śmietany.
    Na śmietanie ułożyć połówki truskawek.
    Na truskawki położyć drugi placek konfiturą do truskawek, lekko docisnąć.
    Resztę śmietany rozprowadzić na wierzchu i dookoła tortu i na koniec udekorować tort truskawkami i listkami mięty.
    Gotowy tort schłodzić co najmniej 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować