Jeden z kulinarnych przebojów kuchni austriackiej-tort Pischinger.Niebiański smak,a dzięki dużej ilości czekolady rozpływający sie w ustach i umilający zimowe wieczory.Taki podwieczorek to rozkosz...
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- andruty (okragłe wafle): 1 opakowanie
- czekolada (mleczna,tabliczki): 2 sztuki
- masło (kostka): 250 gramów
- żółtka: 2 sztuki
- cukier puder: 150 gramów
- czekolada (gorzka): 50 gramów
- orzechy (lub płatki migdałów): 50 gramów
- konfitura z czarnej porzeczki (lub aronii): 3 łyżki
- żurawina (suszone owoce): 8 sztuk
Tort pischinger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę.
2.Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce,dodać do masy.Orzechy bardzo drobno posiekać,dodać do masy.Dokładnie wymieszać.
3.Kremem czekoladowo-orzechowym smarować andruty ( warstwa kremu powinna mieć 2-3 mm grubości),przy czym jeden z wafli posmarować konfiturą porzeczkową(dla przełamania smaku).Andruty złożyć dokładnie jeden na drugi.Ostatni wafel powinien być z wierzchu suchy,na nim należy ułożyć drewnianą deskę,docisnąć i wstawić do lodówki na 2 godziny.Po wyjęciu z lodówki pokroić tort na porcje.
4.W kąpieli wodnej rozpuścić mleczną czekoladę(garnek z czekoladą wkładamy do naczynia z gorącą wodą).Polać nią każdą porcję waflowego tortu.Udekorować orzechami włoskimi i owocami żurawiny.
Komentarze