Tort pieczony na patelni z masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mleko przelać do miski i zmiksować razem z jajkiem i sodą. Nie przerywając miksowania do masy wsypywać partiami mąkę. Gdy ciasto zrobi się bardzo gęste wyrobić rękami. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne o konsystencji ciasta na pierogi. W razie konieczności dosypać mąki. Ciasto podzielić na dwie części. Bardzo cienko rozwałkować (ciasto rośnie podczas pieczenia) i wykrawać za pomocą np. talerza koła o średnicy 18cm. Wykrawki ponownie wyrobić, rozwałkować i wyciąć. Każdy placek nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec na suchej patelni, na małym ogniu, z każdej strony po ok. 1,5 minuty. Ciasta mają się jedynie lekko zrumienić. Upieczone placki dzielimy na dwie części, z których powstaną dwa osobne ciasta. Na każdym placku kładziemy po 2 – 3 łyżki masy, przykrywamy go plackiem posmarowanym od spodu dżemem. I postępujemy tak do wyczerpania wszystkich składników. Wierzch i boki każdego z ciast smarujemy pozostałą masą i posypujemy kokosem. Przechowujemy w lodówce. Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień, gdy blaty lekko nawilgną.
2.Masa kawowa: Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wrzątku. Odlać 0,5 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować z zaparzoną kawą razem z fusami. Jajko i żółtko utrzeć z cukrami na puszystą masę, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać przesiane mąki. Dokładnie zmiksować. Roztwór wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać aż budyń zgęstnieje i straci smak surowizny. Ostudzić. Zimny utrzeć z masłem na puszystą masę.
Komentarze