Tort pieczony na patelni z masą kawową

4.5 (161 ocen)

  • 50 min

Warto spróbować!

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Składniki na 2 torciki o średnicy 18 cm:
    1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego,
    1 jajko,
    łyżeczka sody,
    1 łyżka octu,
    4 szklanki mąki


    Masa kawowa:
    1litr mleka
    10dag mąki ziemniaczanej
    2łyżki maki zwykłej
    cukier waniliowy
    8 łyżek cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    1,5 łyżki kawy
    25dag masła lub margaryny
    200g kwaśnego dżemu
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort pieczony na patelni z masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mleko przelać do miski i zmiksować razem z jajkiem i sodą. Nie przerywając miksowania do masy wsypywać partiami mąkę. Gdy ciasto zrobi się bardzo gęste wyrobić rękami. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne o konsystencji ciasta na pierogi. W razie konieczności dosypać mąki. Ciasto podzielić na dwie części. Bardzo cienko rozwałkować (ciasto rośnie podczas pieczenia) i wykrawać za pomocą np. talerza koła o średnicy 18cm. Wykrawki ponownie wyrobić, rozwałkować i wyciąć. Każdy placek nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec na suchej patelni, na małym ogniu, z każdej strony po ok. 1,5 minuty. Ciasta mają się jedynie lekko zrumienić. Upieczone placki dzielimy na dwie części, z których powstaną dwa osobne ciasta. Na każdym placku kładziemy po 2 – 3 łyżki masy, przykrywamy go plackiem posmarowanym od spodu dżemem. I postępujemy tak do wyczerpania wszystkich składników. Wierzch i boki każdego z ciast smarujemy pozostałą masą i posypujemy kokosem. Przechowujemy w lodówce. Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień, gdy blaty lekko nawilgną.
  • 2. Masa kawowa: Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wrzątku. Odlać 0,5 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować z zaparzoną kawą razem z fusami. Jajko i żółtko utrzeć z cukrami na puszystą masę, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać przesiane mąki. Dokładnie zmiksować. Roztwór wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać aż budyń zgęstnieje i straci smak surowizny. Ostudzić. Zimny utrzeć z masłem na puszystą masę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować