Tort "kraina lodu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownica 26 cm:
Z podanych składników upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka, wodę z octem na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia podzielić na 2 części do 1 dosypać kakao. Rozlać do 2 tortownic i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy na pół.
2.Tortownica 21 cm:
Z podanych składników upiec 2 biszkopty. Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka, na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia podzielić na 2 części do 1 dosypać kakao. Rozlać do 2 tortownic i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut. Po wystudzeniu każdy biszkopt przekrawamy na pół.
3.Masa czekoladowa
jajka z cukrem ubić na parze ok 10 minut następnie dodać 1 i 1/2 czekolady i nadal ucierać na parze do rozpuszczenia czekolady, wystudzić i urzeć z masłem na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę czekoladę i odsączone wiśnie.
4.Masa kawowa:
Postępować tak samo jak przy masie czekoladowej tylko zamiast czekolady dodać rozpuszczalną kawę, po przestudzeniu utrzeć z masłem.
5.Masa ananasowa:
Z ananasów odsączyć sok, dodać do niego żółtka, budyń, cukier waniliowy - ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z masłem i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kostkę ananasy.
6.Każdy biszkopt nasączyć odpowiednio ponczem i przełożyć na przemian masami. Oba torty pokryć niebieskim lukrem i powycinanymi śnieżynkami, ułożyć figurki.
Porady
Do tortu wg uznania można użyć alkoholu dla wzmocnienia smaku i aromatu.
Komentarze