Tort koteczek

0 (0 ocen)

Tort zrobiony na urodziny mojej córci ona jak i jej goście byli nim zachwyceni. Tort jest bardzo duży, ale spokojnie można podzielić na pół i wyjdzie mniejszy, ale równie pyszny torcik. Pomysł na tort podpatrzony w sieci cała reszta to nasze ulubione smaki.

Składniki:

  • ciasto:
    10 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    krem do przełożenia:
    70 dag ( 2 opakowania) naturalnego serka President
    400 ml śmietany 30%
    1 szklanki cukru pudru
    20 dag czekolady mlecznej
    krem na wierzch :
    2 szklanki mleka
    3 cytryny
    1,5 szklanki cukru
    4 jajka
    5 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    370 gram masła
    dodatkowo:
    1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki
    1 opakowanie ciasteczek oreo
    2 okrągłe ciasteczka
    masa cukrowa
    barwniki spożywcze
    1 szklanka naparu z kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort koteczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort koteczek 1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitej piany dosypywać cukier i cały czas ubijać, piana ma być bardzo sztywna i szklista. Do ubitej piany dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać.
    Dużą tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i wyłożyć 3/4 całego ciasta do pozostawionego ciasta dodać kakao i olej, wymieszać i wylać na ciasto jasne, następnie całość delikatnie zamieszać łyżką tak, aby warstwy się lekko ze sobą przemieszały.
    Piec w temp. 180 st około 35-40 minut do suchego patyczka.
    Upieczone ciasto przekroić na trzy krążki i nasączyć je kawą rozpuszczalną,
  • tort koteczek 2. Krem do przełożenia:
    Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej nad parą i lekko przestudzić.
    Ser wyjąć z pojemniczków i wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać płynną czekoladę i dokładnie ze sobą połączyć. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masa serową.
  • tort koteczek 3. dolny placek posmarować dżemem na nim rozsmarować połową kremu serowego, przykryć drugim krążkiem ciasta i rozsmarować pozostały krem serowy na nim rozkruszyć ciasteczka oreo, przykryć ostatnim krążkiem ciasta.
  • tort koteczek 4. Przełożony tort odstawić do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.

    W czasie kiedy ciasto zastyga przygotować krem do dekoracji.
    1 szklankę mleka zagotować z cukrem w drugiej szklance wymieszać jajka z mąką i otarta skórką z cytryn, następnie wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i do utartego masła dodawać małymi porcjami zimny budyń i cały czas ucierać na małych obrotach miksera na koniec do kremu dodać sok wyciśnięty z cytryn
    i zabarwić barwnikami na dowolny kolor u mnie miał być taki żółto-pomarańczowy choć wyszedł bardziej żółty.
  • tort koteczek 5. Zimny tort wyjąć z lodówki na wierzchu posmarować cieniutka warstwą kremu i ułożyć ciasteczka na środku obok siebie jak "policzki",
  • tort koteczek 6. przykryć odpowiednim kawałkiem białej masy cukrowej i delikatnie wcisnąć ja pomiędzy ciasteczka, końcem wykałaczki w policzkach zrobić dziurki. Z masy cukrowej uformować oczka i ułożyć powyżej policzków.
  • tort koteczek 7. Krem do dekoracji przełożyć do worka cukierniczego z końcówka małej gwiazdki i wyciskać gęsto na torcie jak sierść u kota. Do worka z kremem dodałam z boku kilka kropli brązowego barwnika przez co wyciskając uzyskałam małe cieniowanie.
    Ozdobiony krem wstawiamy do lodówki na kilka godzin, przed podaniem dokładamy nosek, język i uszka z masy cukrowej oraz wąsiki u mnie są to wykałaczki pomalowane barwnikiem i kilka czarnych kropek z masy cukrowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować