Tort Kawowy " Ola"

0 (0 ocen)

Mój pomysł na pyszny kawowy tort z domieszką czekolady i migdałów

Składniki:

  • Ciasto:
    - 40 dkg mąki
    - 10dkg migdałów - zmielonych
    - tabliczka gorzkiej czekolady ( 100g)- zmielonej
    - 200 g masła
    - 2 jajka
    - 3 łyżki śmietany 30%
    - 4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    - 400ml mleka
    - 1 budyń śmietankowy
    - 4 łyżki naparu z kawy
    - kostka masła ( 200g)
    -125g serka mascarpone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Kawy

Tort kawowy " ola" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wszystkich podanych " ciastowych" składników - zagniatamy elastyczne ciasto, które dzielimy na 5-6 części i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie bierzemy jedną część, rozwałkowujemy na średnicę 24cm blachy, układamy na papierze i pieczemy w temp. 160C ( z termoobiegiem) na złoty kolor . Analogicznie postępujemy z każdym następnym kawałkiem ciasta.
    Kiedy będziemy mieć już upieczone wszystkie placki, zabieramy się za krem. Gotujemy na mleku budyń i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy do niego wystudzony budyń, napar z kawy i serek. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy kremem placki a następnie smarujemy wierzch i boki tortu. Dowolnie dekorujemy.

Porady

1.Jeśli któryś z placków się Wam połamie to się nie przejmujcie - możecie go rozwałkować i posypać nim boki ciasta. 2. Tort ten najlepiej smakuje następnego dnia , kiedy wszystko się "przegryzie":)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować