Tort kawowy " ola" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z wszystkich podanych " ciastowych" składników - zagniatamy elastyczne ciasto, które dzielimy na 5-6 części i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie bierzemy jedną część, rozwałkowujemy na średnicę 24cm blachy, układamy na papierze i pieczemy w temp. 160C ( z termoobiegiem) na złoty kolor . Analogicznie postępujemy z każdym następnym kawałkiem ciasta.
Kiedy będziemy mieć już upieczone wszystkie placki, zabieramy się za krem. Gotujemy na mleku budyń i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy do niego wystudzony budyń, napar z kawy i serek. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy kremem placki a następnie smarujemy wierzch i boki tortu. Dowolnie dekorujemy.
Porady
1.Jeśli któryś z placków się Wam połamie to się nie przejmujcie - możecie go rozwałkować i posypać nim boki ciasta.
2. Tort ten najlepiej smakuje następnego dnia , kiedy wszystko się "przegryzie":)
Komentarze