Tort kawowy z wiśniami

4.5 (198 ocen)

szybki, smaczny z lekką nutką kawy; na tortownicę o średnicy 20 cm

Składniki:

  • BISZKOPT

    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki krupczatki
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA

    0,5 litra śmietanki 30 %
    250 g serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru

    PONAD TO

    450 g wiśni mrożonych lub świeżych
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    0,5 szklanki wrzącej wody
    tarta czekolada do obsypania boków tortu
    ziarna kawy do dekoracji
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kawowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas ubijając dodać żółtka. Na samym końcu wsypać mąkę krupczatkę wymieszaną z kakao i z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać delikatnie drewniana łyżką. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec 30 minut w 180 st C. Ostudzić.

    MASA Śmietankę ubić na sztywna pianę. Przed końcem ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietankę wymieszać delikatnie z serkiem mascarpone.

    Biszkopt przekroić na 3 części. Kawę zaparzyć wrząca wodą. Wiśnie rozmrozić. Jeśli są świeże to umyć i wydrylować. Dolny blat biszkoptu nasączyć kawą, posmarować porcją masy śmietanowej. Na masę wyłożyć wiśnie. Przykryć drugim blatem. Nawilżyć rozpuszczoną kawą i wyłożyć porcję masy śmietanowej. Przykryć wszystko trzecim blatem, który również nasączyć kawą. Górę i boki tortu posmarować masa śmietanową. Górę dowolnie ozdobić wiśniami i ziarnami kawy a boki tortu obsypać startą czekoladą. Przed podaniem schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować