Tort kawowy z kremem migdałowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Każdy kocha kawę a w połączeniu z migdałowym nadzieje smakuje bajecznie

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kawowy

    5 jaj
    15 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    10 dag mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki mielonej kawy

    Krem
    10 dag masła
    400 ml śmietanki 30 lub 36% procent
    1,5 tabliczki białej czekolady
    6 łyżeczek likieru migdałowego

Tort kawowy z kremem migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Utarte z cukrem żółtka , łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek oraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kawą . Pieczemy w wyłożonej papierem tortownicy 45 minut w 160 stopniach

  • 2. Krem
    W małym garnku topimy masło a następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia . Następnie dodajemy do masła z czekoladą likier i dalej mieszamy . W misce ubijamy na sztywno śmietanę . Następnie dodajemy wystudzone masło małymi porcjami aż do uzyskania puszystej masy.

  • 3. Nasączamy krążki delikatnie ponczem i smarujemy masą . Dekorujemy kawą oraz wedle uznania ozdobami czekoladowymi

Porady

1. Jeżeli biszkopt wyrośnie mały , można upiec drugi , dzięki czemu nie będzie trzeba kroić ciasta na dwie części. 2 . Podczas mieszania rozpuszczonej wystudzonej margaryny ze śmietaną , ważne aby robić to drewnianą łyżką , inaczej masa może nam się zważyć 3. Krem kładziemy na zimne krążki

Komentarze

Podobne przepisy