1.Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku i olej, dalej ubijać.
2.Delikatnie wmieszać mąki z proszkiem i kawą. Wylać na tortownicę średniej wielkości i upiec na zloty kolor w temp. 190 ok. 35 min.
3.Odlać 1/2 szklanki mleka, roztrzepać w nim żółtka i mąki. Resztę mąki zagotować z cukrem, wlać masę jajeczną cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Wystudzić.
4.Biszkopt przekroić na 3 blaty, skropić ponczem.
5.Masło utrzeć na biały puch, dodawać po łyżce budyniu. Ucierać. Odłożyć szklankę masy na ozdoby, do reszty dodać rozdrobnioną chałwę, ucierać. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kawę i alkohol, ucierać, masa robi się rzadka, dać do lodówki do schłodzenia.
6.Pierwszy blat posmarować masą chałwową, a drugi kawową. Z reszty masy kawowej i odłożonej białej przyozdobić wierzch tortu.
Porady
Cały tort dać do lodówki najlepiej na noc do schodzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, łatwiej się kroi.
Komentarze