1.Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka i mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kawę rozpuszczalną w proszku. Tortownice wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. na Tortownicę wylać ciasto i piec około 45 min. Na złoty kolor. W temperaturze 180 C
2.Masa:
Do garnka wbić żółtka, dodać cukier waniliowy i cukier, roztrzepać. Z mleka odlać pół szklanki, dodać do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Resztę mleka wlać do żółtek. Ubijać na wolnym ogniu do gęstości lekko kwaśnej śmietany. Na koniec dodać zawiesinę z mąki ziemniaczanej i ubijać do mocniejszego zgęstnienia.
Masę wystudzić, masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimną masę jajeczną. Do masy na końcu dodać sproszkowaną kawę rozpuszczalną.
3.Zakończenie:
Ciasto przekroić na trzy części, przełożyć masą i udekorować według uznania.
Komentarze