Tort Kawowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienity Tort na Jubileuszowe Uroczystości

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    12 jajek
    12 łyżek cukru
    12 łyżek mąki krupczatki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy

    Masa:
    2 kostki masła ekstra
    4 żółtka
    2 cukry waniliowe
    1,5 szklanki mleka
    20 dag cukru
    2 łyżki spirytusu

Tort kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka i mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kawę rozpuszczalną w proszku. Tortownice wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. na Tortownicę wylać ciasto i piec około 45 min. Na złoty kolor. W temperaturze 180 C
  • 2. Masa:
    Do garnka wbić żółtka, dodać cukier waniliowy i cukier, roztrzepać. Z mleka odlać pół szklanki, dodać do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Resztę mleka wlać do żółtek. Ubijać na wolnym ogniu do gęstości lekko kwaśnej śmietany. Na koniec dodać zawiesinę z mąki ziemniaczanej i ubijać do mocniejszego zgęstnienia.
    Masę wystudzić, masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimną masę jajeczną. Do masy na końcu dodać sproszkowaną kawę rozpuszczalną.
  • 3. Zakończenie:
    Ciasto przekroić na trzy części, przełożyć masą i udekorować według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy