Tort kawowy.

0 (0 ocen)

Moja rodzina bardzo lubi kremy kawowe. Wszystkim bardzo smakował.

Składniki:

  • 200 g margaryny

    3/4 szklanki cukru pudru

    300 g serka homogenizowanego waniliowego

    1 szklanka mleka w proszku

    1 łyżka kawy rozpuszczalnej

    Ciasto:

    6 jajek

    2/3 szklanki cukru

    1 szklanka mąki pszennej

    6 łyżek mąki ziemniaczanej

    2 łyżki mielonej kawy

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 saszetka kawy cappuccino 22 g

    1 blat bezowy

Tort kawowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo ubijając dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę, kawę i proszek przesiać. Powoli mieszając dodawać do ciasta. Ciasto przelać do posmarowanej margaryną, oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce serka, mleka na końcu mieloną kawę. Kawę cappuccino rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na połowę, każdy blat nasączyć kawą. Masę rozsmarować na jednym spodzie, przykryć bezą następna część masy, przykryć biszkoptem. Wysmarować wierzch i boki ciasta, udekorować. Ciasto wstawić do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy