Tort kawowy

4.49 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

lekki kawowy tort z masą śmietanową

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1. Biszkopt:
    6 jajek
    250 g cukru
    300 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    2 łyżki oleju

    2. Poncz:
    100 ml mocnej kawy (użyłam espresso)
    100 ml przegotowanej wody
    2 łyżeczki cukru lub cukru z prawdziwą wanilią

    3. Masa:
    1 litr śmietany 30% lub 36%
    23 g żelatyny (8 łyżeczek lub 3,5 łyżki)
    50 g wody
    6 łyżek cukru pudru
    100 ml mocnej kawy (użyłam espresso)

    4. Polewa:
    200 g czekolady
    200 g śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać cukier. Kiedy białka będą utrzepane, dalej ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do piany wlać olej i delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką, dosypywać mąkę, aż masa będzie gładka i bez grudek. Masę przełożyć do blaszki* w wym. 25x40cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przeciąć powstały dwa blaty.
    2. Kawę można zaparzyć w ekspresie lub tradycyjnie. Odcedzić fusy, dolać wodę i cukier, wymieszać, żeby się rozpuścił. Odstawić do wystudzenia.
    3. Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietanę podgrzewamy do temperatury ok. 85 st.C. Po podgrzaniu zdejmujemy z gazu i dodajemy cukier oraz żelatynę, dobrze wymieszać. Śmietanę ostudzić w kąpieli wodnej co chwilę mieszając. Po ostudzeniu schować do lodówki, najlepiej na noc. Po schłodzeniu ze śmietany powstanie galaretka, ale nie należy się obawiać. W tym momencie śmietanę można ubić mikserem bez obawy, że ją przebijemy i zrobi się masło. Podczas ubijania dodawać po łyżce zimnej kawy. Taką śmietanę można mieszać z alkoholami i się nie zważy. Podczas ubijania można dolać zwykłej słodkiej śmietany 30% w celu rozcieńczania (nie będzie aż tak bardzo sztywna).
    4. Śmietankę podgrzać żeby była bardzo gorąca, ale uważać, żeby nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
    Składanie ciasta:
    Na paterę położyć pierwszy blat i nasączyć go połową porcji ponczu z kawy. Kilka łyżek masy odłożyć do posmarowania boków. Część masy można przełożyć do dekoratora do tortów, aby później udekorować wierzch. Na ciasto wyłożyć pozostałą masę. Na masę położyć drugi blat ciasta i nasączyć go ponczem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Boki ciasta obsmarować masą. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa stężała. Wierzch udekorować wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować