1.1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać cukier. Kiedy białka będą utrzepane, dalej ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do piany wlać olej i delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką, dosypywać mąkę, aż masa będzie gładka i bez grudek. Masę przełożyć do blaszki* w wym. 25x40cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przeciąć powstały dwa blaty.
2. Kawę można zaparzyć w ekspresie lub tradycyjnie. Odcedzić fusy, dolać wodę i cukier, wymieszać, żeby się rozpuścił. Odstawić do wystudzenia.
3. Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietanę podgrzewamy do temperatury ok. 85 st.C. Po podgrzaniu zdejmujemy z gazu i dodajemy cukier oraz żelatynę, dobrze wymieszać. Śmietanę ostudzić w kąpieli wodnej co chwilę mieszając. Po ostudzeniu schować do lodówki, najlepiej na noc. Po schłodzeniu ze śmietany powstanie galaretka, ale nie należy się obawiać. W tym momencie śmietanę można ubić mikserem bez obawy, że ją przebijemy i zrobi się masło. Podczas ubijania dodawać po łyżce zimnej kawy. Taką śmietanę można mieszać z alkoholami i się nie zważy. Podczas ubijania można dolać zwykłej słodkiej śmietany 30% w celu rozcieńczania (nie będzie aż tak bardzo sztywna).
4. Śmietankę podgrzać żeby była bardzo gorąca, ale uważać, żeby nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Składanie ciasta:
Na paterę położyć pierwszy blat i nasączyć go połową porcji ponczu z kawy. Kilka łyżek masy odłożyć do posmarowania boków. Część masy można przełożyć do dekoratora do tortów, aby później udekorować wierzch. Na ciasto wyłożyć pozostałą masę. Na masę położyć drugi blat ciasta i nasączyć go ponczem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Boki ciasta obsmarować masą. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa stężała. Wierzch udekorować wedle uznania.
Komentarze