Tort kawowo-makowo-kokosowo-ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy. Do żółtek dodajemy pozostały cukier, ocet, proszek do pieczenia i ubijamy do białości.Białka łączymy z żółtkami. Dodajemy przesiane i wymieszane obydwie mąki . Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką tortownicę pieczemy przez 30-40min w temp. 170st. Studzimy i przekrawamy 2 razy.
2.Ciasto makowe;Jajka ubijamy z cukrem i miękką margaryną na puch , dodajemy sparzony i przekręcony mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia i aromat, mieszamy i pieczemy na wysmarowanej tortownicy lub w wąskiej formie ok 30 min w temp. 180st. Studzimy i kroimy w trójkąty lub kwadraty.
3.Krem; 1szkl. mleka zagotowujemy z cukrem, a w drugiej rozrabiamy obydwie mąki i wlewamy na gotujące mleko. Budyń studzimy. Miękką margarynę łączymy z budyniem i miksujemy na jednolity krem, dodajemy wódkę i wiórki kokosowe, mieszamy.
6.Dokładamy drugą część kremu budyniowo-kokosowego.
7.Przykrywamy nasączonym kawą biszkoptem.
8.Krem ajerkoniakowy miksujemy z mlekiem i śmietan fiksem na sztywno. Smarujemy tort ze wszystkich stron i szprycą wykańczamy i dowolna dekoracja, ja użyłam kawy migdałów czekoladek i kokosu.
Komentarze