TORT KAWOWO-MAKOWO-KOKOSOWO-AJERKONIAKOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczny tort. Takie połączenie smaków cieszy podniebienie. Mojej całej rodzinie bardzo zasmakował.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT;
    6 jaj
    12 łyżek cukru
    12 łyżek mąki tortowej
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    CIASTO MAKOWE;
    1szkl. maku
    5 łyżek cukru
    1/3 margaryny
    2 jaja
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 kropel aromatu migdałowego
    KREM;
    1/2l mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 margaryna
    2 kieliszki wódki
    100g wiórek kokosowych
    PONCZ 1;
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1szkl. przegotowanej wody
    PONCZ 2;
    sok porzeczkowy lub inny czerwony sok
    DODATKOWO;
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    DEKORACJA;
    krem ajerkoniakowy
    300ml mleka
    1 śmietan fix
    migdały,wiórki kokosowe, czekoladki tofifi , kawa w ziarnach lub dowolna wg uznania


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Alkohole

Tort kawowo-makowo-kokosowo-ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy. Do żółtek dodajemy pozostały cukier, ocet, proszek do pieczenia i ubijamy do białości.Białka łączymy z żółtkami. Dodajemy przesiane i wymieszane obydwie mąki . Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką tortownicę pieczemy przez 30-40min w temp. 170st. Studzimy i przekrawamy 2 razy.
  • 2. Ciasto makowe;Jajka ubijamy z cukrem i miękką margaryną na puch , dodajemy sparzony i przekręcony mak, bułkę tartą, proszek do pieczenia i aromat, mieszamy i pieczemy na wysmarowanej tortownicy lub w wąskiej formie ok 30 min w temp. 180st. Studzimy i kroimy w trójkąty lub kwadraty.
  • 3. Krem; 1szkl. mleka zagotowujemy z cukrem, a w drugiej rozrabiamy obydwie mąki i wlewamy na gotujące mleko. Budyń studzimy. Miękką margarynę łączymy z budyniem i miksujemy na jednolity krem, dodajemy wódkę i wiórki kokosowe, mieszamy.
  • image-19u94m6 4. Układamy;
    Blat biszkoptu nasączony kawą,krem budyniowo-kokosowy,kwadraty makowe.
  • image-0wcx1gd 5. Dalej układamy; biszkopt nasączony sokiem, dżem porzeczkowy, kwadraty makowe.
  • image-1ax70u5 6. Dokładamy drugą część kremu budyniowo-kokosowego.
  • image-1hd2fwd 7. Przykrywamy nasączonym kawą biszkoptem.
  • 8. Krem ajerkoniakowy miksujemy z mlekiem i śmietan fiksem na sztywno. Smarujemy tort ze wszystkich stron i szprycą wykańczamy i dowolna dekoracja, ja użyłam kawy migdałów czekoladek i kokosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować