Tort z biszkoptem kakaowym, przełożony kremem z brzoskwiniami i stracciatellą.Tort oblany lustrzaną glazurą z kolorowymi pasami. Tort udekorowany czekoladowym kwiatkiem.
krem serowy z brzoskwiniami:
-250 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1/2 twarogu śmietankowego tj.175 g.
- 1/2 serka mascarpone tj.125 g.
-13 g. żelatyny+1/3 szklanki wody
-brzoskwinie z puszki
krem stracciatella:
-250 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1/2 serka mascarpone tj. 125 g.
-1/2 jogurtu greckiego tj. 125 g.
-13 g. żelatyny + 1/3 szklanki wody
-50 g. gorzkiej czekolady
boki:
-300 g.masła
-300 g. cukru pudru
-olejek pomarańczowy
lustrzana glazura:
-100 g. cukru pudru
-15 g. kakao
-100 ml. śmietanki 30 %
-1 łyżeczka żelatyny+odrobinę wody
kolorowe pasy:
-50 g. białej czekolady
-barwniki jadalne,czerwony i pomarańczowy
ozdoby:
-1 polewa czekoladowa w pastylkach
-cukrowe perełki
Tort imieninowy z kolorową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszać łopatką, dodać olej i lekko wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
2.Spód biszkoptu, włożyć do tortownicy i nasączyć.
3.krem serowy- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serki i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Szybko domieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie.Wyłożyć do tortownicy na biszkopt.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym i go nasączyć.
5.krem stracciatella- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Dodać utartą czekoladę na tarce jarzynowej, krótko domieszać. Wyłożyć do tortownicy.
6.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić przynajmniej z dwie godziny.
9.glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort. Kolorową czekoladą polać ''za nitką'' w różne strony.
10.kolorowe pasy-Białą czekoladę rozpuścić w 3 szklankach w gorącej wodzie.Wymieszać dwie ze odrobinką farby, jedną zostawić białą.
11.dekoracja-kwiat-Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przygotować parę kawałków papieru do pieczenia. Łyżką zrobić kleksy i troszkę rozciągnąć, nadając formę płatka.Listki zrobić na plastykowych karteczkach, po gotowych listkach.
12.Resztą polewy, namalować okrąg kilka razy. Wokół układać odklejone płatki. Na nich niżej namalować następny okrąg i układać następne płatki. W środek zrobić większy kleks i powciskać perełki.
13.Dekoracje ułożyć na jeszcze nie zastygłej polewie.
Komentarze