TORT IMIENINOWY Z KOLOROWĄ GLAZURĄ

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Tort z biszkoptem kakaowym, przełożony kremem z brzoskwiniami i stracciatellą.Tort oblany lustrzaną glazurą z kolorowymi pasami. Tort udekorowany czekoladowym kwiatkiem.

  • 5 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -1 szklanka cukru
    -3/4 szklanki mąki tortowej
    -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakao
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -5 łyżek oleju

    nasączenie z soku z brzoskwiń

    krem serowy z brzoskwiniami:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1/2 twarogu śmietankowego tj.175 g.
    - 1/2 serka mascarpone tj.125 g.
    -13 g. żelatyny+1/3 szklanki wody
    -brzoskwinie z puszki

    krem stracciatella:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1/2 serka mascarpone tj. 125 g.
    -1/2 jogurtu greckiego tj. 125 g.
    -13 g. żelatyny + 1/3 szklanki wody
    -50 g. gorzkiej czekolady

    boki:
    -300 g.masła
    -300 g. cukru pudru
    -olejek pomarańczowy

    lustrzana glazura:
    -100 g. cukru pudru
    -15 g. kakao
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -1 łyżeczka żelatyny+odrobinę wody

    kolorowe pasy:
    -50 g. białej czekolady
    -barwniki jadalne,czerwony i pomarańczowy

    ozdoby:
    -1 polewa czekoladowa w pastylkach
    -cukrowe perełki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort imieninowy z kolorową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Krótko wymieszać łopatką, dodać olej i lekko wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
  • spód biszkoptu 2. Spód biszkoptu, włożyć do tortownicy i nasączyć.
  • krem 3. krem serowy- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serki i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Szybko domieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie.Wyłożyć do tortownicy na biszkopt.
  • 2 blat 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i go nasączyć.
  • krem 5. krem stracciatella- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Dodać utartą czekoladę na tarce jarzynowej, krótko domieszać. Wyłożyć do tortownicy.
  • 3 blat 6. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić przynajmniej z dwie godziny.
  • po schłodzeniu 7. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy.
  • bok 8. bok-Zmiksować masło z cukrem pudrem. Dodać parę kropli olejku. Posmarować boki tortu.
  • glazura 9. glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort. Kolorową czekoladą polać ''za nitką'' w różne strony.
  • na pasy 10. kolorowe pasy-Białą czekoladę rozpuścić w 3 szklankach w gorącej wodzie.Wymieszać dwie ze odrobinką farby, jedną zostawić białą.
  • etap robienia ozdób 11. dekoracja-kwiat-Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przygotować parę kawałków papieru do pieczenia. Łyżką zrobić kleksy i troszkę rozciągnąć, nadając formę płatka.Listki zrobić na plastykowych karteczkach, po gotowych listkach.
  • ozdoby 12. Resztą polewy, namalować okrąg kilka razy. Wokół układać odklejone płatki. Na nich niżej namalować następny okrąg i układać następne płatki. W środek zrobić większy kleks i powciskać perełki.
  • udekorowany 13. Dekoracje ułożyć na jeszcze nie zastygłej polewie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować