TORT IMIENINOWY RÓŻOWY

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Tort z jasnym biszkoptem. Przełożony kremem karmelowym i stracciatella.Tort z różowymi różami i wiśniami.

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    -6 jajek
    -1 szklanka cukru
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu
    -3 łyżki oleju
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    nasączenie:
    -1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
    -sok z wiśni drylowanych

    krem karmelowy:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. czekolady karmelowej
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -125 g. serka mascarpone
    -10 g.żelatyny
    -1/4 szklanki wody

    krem stracciatella:
    -250 ml.śmietanki 30 %
    -40 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -125 g. serka mascarpone
    -10 g. żelatyny
    -1/4 szklanki wody
    -100 g. gorzkiej czekolady

    obłożenie:
    -250 ml.śmietanki 30 %
    -1 krem waniliowy do tortów w proszku
    -125 g. serka mascarpone

    rozetki:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1 krem truskawkowy do tortów w proszku

    na środek:
    -1/2 słoika wiśni drylowanych
    -1 galaretka wiśniowa
    -1 szklanka wody

    na listki:
    -zielony barwnik jadalny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort imieninowy różowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm.(wyłożonej krążkiem papieru tylko na dnie). Pieczemy ok.30 min.170*.Po przestygnięciu, najlepiej na drugi dzień, kroimy na trzy blaty.
  • nasaczenie 2. Spód biszkoptu włożyć do tortownicy i nasączyć częścią rozmieszanego dżemu z sokiem wiśniowym.
  • krem 3. krem karmelowy-W śmietance nad parą rozpuścić czekoladę. Ostudzić i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Czekoladową śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodać serek i zmiksować.Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.
  • 2 biszkopt i nasączenie 4. Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć.
  • krem 5. krem stracciatella- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Dodać utartą czekoladę na tarce jarzynowej, szybko domieszać. Wyłożyć do tortownicy.
  • 3 blat 6. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić.
  • po schłodzeniu 7. Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy.
  • obłożenie 8. obłożenie-Śmietankę ubić z kremem, potem serkiem. Posmarować cały tort.
  • dekoracja 9. rozetki-Śmietankę ubić z kremem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki, wokół tortu.
    Na środek-Wiśnie odsączyć i ułożyć na środku tortu. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia. Polać wiśnie i tort schłodzić.
  • torty 10. Piekłam takie dwa torty z podwójnej porcji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować