Tort imieninowy różowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm.(wyłożonej krążkiem papieru tylko na dnie). Pieczemy ok.30 min.170*.Po przestygnięciu, najlepiej na drugi dzień, kroimy na trzy blaty.
2.Spód biszkoptu włożyć do tortownicy i nasączyć częścią rozmieszanego dżemu z sokiem wiśniowym.
3.krem karmelowy-W śmietance nad parą rozpuścić czekoladę. Ostudzić i schłodzić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Czekoladową śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodać serek i zmiksować.Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć do tortownicy.
4.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć.
5.krem stracciatella- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Dodać utartą czekoladę na tarce jarzynowej, szybko domieszać. Wyłożyć do tortownicy.
6.Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić.
7.Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy.
8.obłożenie-Śmietankę ubić z kremem, potem serkiem. Posmarować cały tort.
9.rozetki-Śmietankę ubić z kremem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki, wokół tortu.
Na środek-Wiśnie odsączyć i ułożyć na środku tortu. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia. Polać wiśnie i tort schłodzić.
Komentarze