Tort z biszkoptem i kremem porzeczkowym.Tort z polewą czekoladową i posypką na bokach.
2 godz.
Składniki:
biszkopt 27 cm.:
-7 jajek
-220 g. cukru
-150 g. mąki tortowej
-150 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka owoców koktailowych-410 g.
krem porzeczkowy:
-500 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-2 śmietan-fixy
-2 Danio- po 150 g.
-1/2 szklanki frużeliny z porzeczki czerwonej
-6 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody
polewa czekoladowa:
-1 czekolada Galaxy-390 g.
-150 ml.śmietanki 30 %
do obsypania boków:
-garść połamanych migdałów w płatkach
-garść utartych orzechów
-1 starty wafelek
Tort imieninowy-porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na 3 krążki.
2.Włożyć spód biszkoptu do tortownicy i nasączyć, sokiem z puszki.
3.krem porzeczkowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixami.Nie przerywać miksowania, dodawać serki i frużelinę. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Podzielić na pół i jedną część wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
4.Rozsypać 1/2 odsączonych owoców.
5.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć. (ja nasączyłam wcześniej, potem pokruszył się)
6.Szybko wyłożyć resztę kremu i rozsmarować.
7.Rozsypać resztę owoców.
8.Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić.
9.Zdjąć obręcz z tortownicy.
10.polewa czekoladowa-Czekolady połamać i wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą.
11.Trochę ostudzić i polać cały tort.
12.Obsypać boki przygotowaną mieszanką, ale jak jeszcze boki są trochę klejące.
13.rozetki-Zmiksować śmietankę z kremem i zrobić rozetki na torcie.Ułożyć dekoracje.
Komentarze