1.1.Biszkopt: Białko ubić z cukrem, ubić żółtka, zmieszać razem (mikserem). Dodać proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Ciasto wlać na dużą blachę z dnem wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180'C około 40 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt wyjąć z tortownicy, ostrożnie usunąć papier do pieczenia i pozostawić na kratce do wystudzenia.
2.2. Krem śmietankowy: Schłodzoną śmietanę ubić. Usztywniacz wymieszać z cukrami i wsypać do śmietany. Jeśli jest za mało słodka dodać cukru.
3.3.Krem kakaowy: Połamać mleczną i gorzką czekoladę i zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczonymi czekoladami.
4.4.Z ostudzonego biszkoptu wyciąć kształt gitary według wcześniej przygotowanego szablonu. (Rysuje na kartce kształt gitary, wycinam, przykładam do biszkopta i delikatnie odkrawam ciasto.) Przekroić na dwie części.
5.5.Odkładamy trochę kremu czekoladowego, a pozostałą część rozkładamy na wyciętym biszkopcie i przykrywamy drugim blatem. Odkładamy część masy śmietankowej do dekoracji, do reszty dodajemy barwnik niebieski. Następnie rozsmarowujemy kremem niebieskim korpus gitary, a czekoladowym gryf. Do odłożonej wcześniej masy śmietankowej dodać żółty barwnik i wykorzystać do dekoracji deski gitary , ale zostawić trochę na struny. Z masy czekoladowej zrobić przetwornik i mostek, a cukierki wykorzystać jako strojniki.
Komentarze