Tort ganache truflowe ze złotym pyłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierwsza czynność: Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakaem i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na 3-4 krążki.
2.Druga czynność:Ganach: Śmietanę razem z czekoladą wkładam do garnka i rozpuszczam na gładką masę. Dzielę na 6 równych części np.w kubeczkach. (3 części ida na warstwy do środka, 1 część do ozdobienia wzorkiem góry i dołu tortu, a 2 części do wygładzenia boków i góry tortu) Schładzam kilka godzin. Następnie lekko ubijam. Gotowym ganach przekładam tort
3.Trzecia czynność: Frużelina malinowa:Maliny wkładam do garnka, dodaję szklankę wody i zagotowuję. Zdejmuję z ognia i dodaję galaretkę w proszku, mieszam i odstawiam do przestudzenia i lekkiego stężenia.
4.Każdą część ganach osobno ubijam i przekładamy przekładam warstwę biszkoptu 1 porcją ganach.
5.Na ganach kładę jedną część frużeliny malinowej. Przykrywam biszkoptem.
6.Następnie ścieram do jednej porcji ubitego ganach cukierki truflowe, mieszam przekładam biszkopt. Przykrywam biszkoptem i ponoe=wnie przekładam ganach i frużeliną. Przykrywam ostatnim biszkoptem i wstawiam do lodówki na godzinę aby warstwy stężały.
7.Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, przekładam do woreczka cukierniczego i robię na sztywnej folii różne wzorki. Musisz odmierzyć sobie długość folii ,aby wystarczyła nam dekoracja na cały tort dookoła oraz okrągłą dekorację na wierzch tortu. Gotowy wzorek wkładamy do lodówki.
8.Po schłodzeniu czekoladowy wzorek dokładamy na folii do tortu i delikatnie odklejamy folię.
9.Na koniec zadbajmy o wykończenie rantu tortu na dole i u góry ganache. Pozostałą resztę ganach włóż do rękawa z ozdobną końcówką i udekoruj dookoła tort.
10.Przed położeniem owoców delikatnie dmuchamy jadalny złoty pyłek, aby pokrył tort.
Komentarze