Tort Ganache truflowe ze złotym pyłkiem

4.5 (181 ocen)

Taki mocno czekoladowy tort przypadnie do gustu wszystkim smakoszom czekolady i owoców. Doskonały na urodziny, imieniny, rocznicę oraz Walentynki.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy średnica 20cm
    4-5 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    0,5 szklanki cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Ganach
    1 litr kremówki 36%
    300g czekolady deserowej
    200g czekolady mlecznej

    0,5 kg mrożonych malin
    2 galaretki czerwone

    150 g cukierków typy Trufle

    Maliny świeże
    Borówki świeże
    mięta
    100g. Czekolady deserowej do koronki

    Złoty pyłek (kupiłam w sklepie ze słodyczami typu Goplana)


Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort ganache truflowe ze złotym pyłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt kakaowy 1. Pierwsza czynność: Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakaem i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij biszkopt na 3-4 krążki.
  • Ganach 2. Druga czynność:Ganach: Śmietanę razem z czekoladą wkładam do garnka i rozpuszczam na gładką masę. Dzielę na 6 równych części np.w kubeczkach. (3 części ida na warstwy do środka, 1 część do ozdobienia wzorkiem góry i dołu tortu, a 2 części do wygładzenia boków i góry tortu) Schładzam kilka godzin. Następnie lekko ubijam. Gotowym ganach przekładam tort
  • frużelina malinowa 3. Trzecia czynność: Frużelina malinowa:Maliny wkładam do garnka, dodaję szklankę wody i zagotowuję. Zdejmuję z ognia i dodaję galaretkę w proszku, mieszam i odstawiam do przestudzenia i lekkiego stężenia.
  • przełożenie 4. Każdą część ganach osobno ubijam i przekładamy przekładam warstwę biszkoptu 1 porcją ganach.
  • złożenie 5. Na ganach kładę jedną część frużeliny malinowej. Przykrywam biszkoptem.
  • złożenie 6. Następnie ścieram do jednej porcji ubitego ganach cukierki truflowe, mieszam przekładam biszkopt. Przykrywam biszkoptem i ponoe=wnie przekładam ganach i frużeliną. Przykrywam ostatnim biszkoptem i wstawiam do lodówki na godzinę aby warstwy stężały.
  • koronka 7. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, przekładam do woreczka cukierniczego i robię na sztywnej folii różne wzorki. Musisz odmierzyć sobie długość folii ,aby wystarczyła nam dekoracja na cały tort dookoła oraz okrągłą dekorację na wierzch tortu. Gotowy wzorek wkładamy do lodówki.
  • czekoladowa koronka 8. Po schłodzeniu czekoladowy wzorek dokładamy na folii do tortu i delikatnie odklejamy folię.
  • dekoracja 9. Na koniec zadbajmy o wykończenie rantu tortu na dole i u góry ganache. Pozostałą resztę ganach włóż do rękawa z ozdobną końcówką i udekoruj dookoła tort.
  • tort 10. Przed położeniem owoców delikatnie dmuchamy jadalny złoty pyłek, aby pokrył tort.
  • owoce 11. Na koniec dekorujemy owocami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Czekolada Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować