Tort naszych sąsiadów (Niemiec) zachwycił moją rodzinkę - prostotą wykonania, a połączenie powideł z ciastem francuskim i śmietaną ,uważamy za idealne:)
Tort fryzyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* W oryginalnym przepisie jest mowa o 2 łyżkach śliwowicy, ja z tego zrezygnowałam, gdyż jadła też go nasz córka;)
Do śmietany proponowane jest dodanie zagęstnika - także zrezygnowałam, gdyż dobra śmietana tego nie potrzebuje, a tort znika błyskawicznie;)
2.Rozwijamy ciasto francuskie, wycinamy koła tej samej wielkości (położyłam talerzyk deserowy i w/g niego cięłam)
Przekuwamy widelcem,na jednym z nich na środku wycinamy koło - szklanką może być;) i w koło symetrycznie na 8 części. Smarujemy ten nacięty okrąg wodą i posypujemy cukrem.
3.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200*C i pieczemy 15 minut ( bez termoobiegu)
4.Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż ostygnie
5.W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
6.Na okrąg ( ten bez cukru) rozsmarowujemy powidła, następnie śmietanę. Na wierz układamy "trójkąty" jakbyśmy tworzyli wachlarz a na środek koło które wycinaliśmy szklanką
Smacznego!
Komentarze