Tort "Ferrero Rocher"

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Tort "Ferrero Rocher" - jestem nim oczarowana. Czekoladki uwielbiam i nie mogę się im oprzeć. Tort wyglądem również je przypomina. " Ferrero Rocher" jest bardzo czekoladowy, z dużą ilością orzechów, delikatnym musem czekoladowym i chrupiącą pralinką w środku.Przepis mojego autorstwa.

  • 6 godz.

Składniki:

  • Tort "Ferrero Rocher"



    SKŁADNIKI:(8 porcji ; półokrągła salaterka o średnicy 20 cm ; tortownica o średnicy 20 cm ;
    czas przygotowania 2,5 godziny + czas oczekiwania co najmniej 4 godziny)

    BISZKOPT:

    3 jajka(żółtka i białka osobno)
    2 łyżki czubate mąki pszennej
    1 łyżka czubata kakao
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    PONCZ:

    1/2 szklanki czekoladowego cappuccino
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka rumu

    MUS:

    4 jajka
    200 g cukru
    300 g czekolady z całymi orzechami laskowymi
    20 g żelatyny (2 łyżki lub 12 listków)
    50 ml zimnego mleka
    aromat rumowy
    8 czekoladek "Ferrero Rocher"
    500 ml śmietanki 35% dobrze schłodzonej

    DEKORACJA:

    350 g mlecznej czekolady z kawałkami orzechów laskowych
    łyżka śmietanki 35%
    złoty barwnik spożywczy w proszku
    pędzel
    złota patera lub talerz
    papierowa,brązowa harmonijka
    czekoladki







Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort "ferrero rocher" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, boków nie smarujemy.


    Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodać łyżkę cukru i zmiksować, aż się rozpuści. Żółtka zmiksować na kogel-mogel z pozostałym cukrem. Dodać do piany i dokładnie połączyć. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę z kakaem i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do tortownicy, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 20 minut. Sprawdzić środek patyczkiem. Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić w tortownicy do jego wystygnięcia.
    Poncz. Cappuccino osłodzić i wymieszać z rumem. Wystudzić.
  • 2. Żelatynę namoczyć w mleku. Do metalowej miski wbić jajka i wsypać cukier. Do dużego garnka wlać ok. 1,5 l wody i ustawić na ogniu. Nad garnkiem ustawić miskę z jajkami i cukrem, Miksować nad parą, aż uzyskamy puszysty krem jajeczny (ok. 20 minut). Do ubitego kremu dodać połamaną czekoladę, aromat, delikatnie i dokładnie wymieszać.
  • 3. Zimny biszkopt przekroić na dwa krążki, każdy nasączyć. Posmarować jeden blat czekoladowym kremem i przykryć drugim biszkoptem.
    Salaterkę wyłożyć spożywczą folią.
  • 4. Namoczoną żelatynę rozpuścić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na średnich obrotach mikserem (uważając, żeby nie przebić na masło).Wlać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Połączyć delikatnie z pozostałym kremem jajecznym i wyłożyć do przygotowanej salaterki lub miski. Na wierzch ułożyć czekoladki(bez złotka), lekko wcisnąć, przykryć posmarowanym biszkoptem, delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej pozostawić na całą noc, żeby dobrze zastygło
  • 5. Mleczną czekoladę z kawałkami orzechów rozpuścić ze śmietaną.
    Na metalową kratkę wyjąć zastygnięty i zimny torcik z salaterki. Polać lekko ciepłą czekoladą z orzechami, dokładnie posmarować całość. Odczekać 20 minut, żeby czekolada zastygła. Poprószyć złotym barwnikiem spożywczym i rozprowadzić za pomoca pędzelka. Ułożyć na złotym talerzu, wokół tortu położyć papierową harmonijkę i czekoladki (jeśli jeszcze do dekoracji ocalały :) .

    Przechowywać w lodówce. Wyjąć z lodówki na pół godziny przed spożyciem, co ułatwi krojenie.
    Smacznego:)

Porady

Tort "Ferrero Rocher" - jestem nim oczarowana. Czekoladki uwielbiam i nie mogę się im oprzeć. Tort wyglądem również je przypomina. Wizualna inspiracja zaczerpnęłam z internetu. " Ferrero Rocher" jest bardzo czekoladowy, z dużą ilością orzechów, delikatnym musem czekoladowym i chrupiącą pralinką w środku. Polany jest czekoladą z orzechami i oprószony złotym barwnikiem, wygląda oszałamiająco, co podkreślenia nie tylko niemalże królewskiego wygląd, ale i smak. Przepis mojego autorstwa. Więcej szczegółów na moim blogu lub facebooku Esmeraldy http://www.facebook.com/EsmeraldaZeSmakiem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować