Tort egzotyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Ostudzony biszkopt przekroić n dwa krążki i nasączyć syropem z owoców egzotycznych.
2.Kremówkę ubić , pod koniec dodać cukier i śmietanfixy. Następnie dodać pokruszone w grubsze kawałki Prince Polo i rodzynki w czekoladzie. Wszystko wymieszać, przełożyć na krążek ciasta, wyrównać, przykryć drugim krążkiem. Wstawić do lodówki na około 10 minut.
3.Czekoladę gorzką połamać i wrzucić do podgrzanego mleka, podgrzewać, aż do rozpuszczenia. Następnie przestudzić i rozprowadzić na torcie, na wierzchu ułożyć owoce egzotyczne i batoniki czekoladowe. Tort przed podaniem schłodzić.
Komentarze