Tort domek z rusztowaniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz stopniowo żółtka. Na koniec dosypujemy przesiane obie mąki. Pieczemy w tortownicy (23 cm) około 40 minut w 170 stopniach.
2.Biszkopt czekoladowo-kawowy: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i stopniowo żółtka, na koniec dosypujemy budyń z mąka i kawą. Pieczemy w okrągłej tortownicy (23 cm) około 25 minut w 170 stopniach.
3.Z obu biszkoptów odkrawamy brzegi tak, aby powstał kwadrat. Jasny dzielimy na pół. Z pozostałych kawałków robimy dach.
4.Krem: bułki namaczamy w mleku, kiedy nasiąkną dodajemy oba cukry i gotujemy do powstania papki, ciągle mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodając zimną masę z bułek.
5.Nasączenie: cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i zalewamy wodą. Dodajemy cukier i gotujemy kilka minut. Zostawiamy do ostygnięcia po czym przelewamy przez sito.
6.Każdy biszkopt nasączamy, smarujemy dżemem i kładziemy kremem. Resztą kremu smarujemy cały tort. Z masy cukrowej robimy okna, drzwi i dach. Ryżem dmuchanym wykańczamy ściany domku. Z delicji, paluszków oraz wafla robimy rusztowanie. Układamy miśki.
Porady
Jeśli dżem truskawkowy jest bardzo słodki możemy dodać do niego sok z cytryny.
Komentarze