Tort mojego pomysłu,wykonałam go na pierwsze urodziny córki.Dzieci i dorośli byli zachwyceni jego smakiem i wyglądem.W czasie karnawału można go serwować jako deser,a może ktoś obchodzi urodziny?
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
- mąka pszenna tortowa: 0.75 szklanki
- cukier drobny: 0.75 szklanki
- jajka duże: 6 sztuk
- proszek do pieczenia - czubata łyżeczka-biszkopt: 1 łyżeczka
- bezy -malutkie (kolorowe(różowe, białe, niebieskie)): 18 sztuk
- dżem malinowy niskosłodzony: 1 szklanka
- śmietana kremówka 36%: 0.5 litra
- biała czekolada bez dodatków: 1 sztuka
- syrop barmański blue curacao (krople): 2 sztuki
Tort "delfiny w oceanie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć jajka.Oddzielić żółtka od białek.
2.Białka ubić na sztywną pianę.Dodać cukier, żółtka i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko.Masę przelać do formy tortowej o średnicy 26-28 cm, piec w temp 180 C ok. 20-25 minut. Wystudzić.Przekroić na 2 części,aby powstały dwa spody biszkoptowe.
3.W kąpieli wodnej stopić czekoladę.Wystudzić.
4.Ubić śmietanę i powoli dodawać do niej wystudzoną czekoladę.Podzielić masę na dwie części.Do jednej z nich dodać dżem malinowy,do uzyskania różowego koloru.
5.Przełożyć biszkopty kremem malinowym i śmietanowym.Wierzch tortu posmarować kremem śmietanowym,a boki kremem malinowym.Malinowym kremem udekorować wierzch tortu używając rękawa/szprycy do dekoracji.Na wierzchu układamy też na przemian białe,niebieskie i różowe bezy.Na tafli białego kremu wylewamy krople syropu barmańskiego i wykałaczką tworzymy wzór esy floresy,tak aby kojarzyło się to z wodą oceanu,a następnie układamy figurki delfinów,wbijamy urodzinowe świeczki pasujące kolorystycznie do tortu.
Komentarze