Tort dyniowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 3 córki i męża łasucha. Lubię gotować, ale pieczenie sprawia mi większą satysfakcję.

Składniki:

  • Ciasto: 6 jajek
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● sól
    ● 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
    Masa dyniowa:
    ● 1/2 kg musu z dyni
    ● łyżka żelatyny
    ● galaretka brzoskwiniowa
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    Bita śmietana:
    ● 1/2 l śmietany 30-proc.
    ● łyżeczka żelatyny
    ● 3-4 łyżki cukru pudru
    Oraz:
    ● galaretka brzoskwiniowa
    ● cukrowe dynie do dekoracji
    ● owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy z 6 łyżkami wody i szczyptą soli, dodajemy cukier. Mieszamy z żółtkami, mąką, proszkiem i skórką. Wlewamy do tortownicy (śr. 28-30 cm). Pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 °C. Studzimy, przekrawamy na 2 blaty.
  • 2. Masa: galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Studzimy. Mus z dyni mieszamy z cukrem i galaretką. Odstawiamy do stężenia.
  • 3. Bita śmietana: żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody, studzimy, a następnie ubijamy ze śmietaną, stopniowo dodając cukier.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować