Alternatywa tradycyjnego biszkoptowego tortu. Ten mięciutki, mocno czekoladowy, przełożony dżemem truskawkowym torcik przygotowałam z okazji 6 miesięcy mojej córeczki. Może będzie dla Was inspoiracją na następny urodzinowy torcik ?
1 godz. 40 min
Składniki:
na ciasto:
250 g gorzkiej czekolady
150 g masła
4 jajka
40 g skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej)
25 g mąki pszennej
180 cukru pudru
un pizzico di sale,
do przełożenia:
dżem truskawkowy
na polewę:
150 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 g mleka
do dekoracji:
truskawki
kokos
czerwone i biłe cukiereczki
Tort czekoladowo-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijaj ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ubij na sztywną pianę.
2.W rondelku z grubym dnem rozpuść czekoladę i masło(ciągle mieszaj).
Lekko przestudzić, a następnie miksując na wolnych obrotach dodaj żóltka i przesiane mąki. Teraz mieszając delikatnie szpatułką dodawaj wcześniej ubite białka.
3.Ciasto wylej do 2 foremek (u mnie silikonowe o wielkości Ø 100 h 50; Ø 180 h 40) lub do tortownicy Ø 22-24 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
4.Piecz wpiekarniku nagrzanym do 160°C prza ok. 30 minut.
Upieczone ciasto pozostaw w tortownicy przez 15 min, a następnie wyjmij z foremki i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.
4.Przygotuj polewę. Czekoladę, masło i mleko włóż do miseczki i ustawić ją na garnuszku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Mieszając połącz wszystkie składniki.
5.Przełóż wystudzone ciasto. Przetnij ciasto w poprzek, posmaruj dżemem truskawkowym (jeśli jest twardy można go lekko rozrzedzieć paroma łyżkami ciepłej wody).
6.Tort ułóż na kratce i posmaruj go polewą czekoladową. Polewa z tego przepisu jest dość rzadka więc idealnie rozpływa się po torcie. Przełóż torcik na talerz lub paterę
7.Udekoruj według uznania truskawkami, kokosem i cukiereczkami.
Komentarze