Tort czekoladowo-śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem pudrem i cukerm waniliowym. Dodajemy żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia i octem oraz mąką. Pieczemy 50 min. w 150 C. Po wystudzeniu kroimy biszkopt na 3 części. Każdą z nich nasączając wiśniówką i smarujemy dżemem.
2.Krem śmietankowy: śmietanę miksujemy dodając do niech śmietan fixy cukier waniliowy i cukier puder. Przekładamy pierwszy placek.
3.Krem czekoladowy: Masło ucieramy. Czekladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. na parze ubijamy białka, do ubitych białek dodajemy cukier, cały czas ubijając. Na końcu dodajemy żółtka. Odstawiamy do ostudzenia. Do utartego masła dodajemy powoli masę jajeczną, miąższ z laski wanilii oraz ostudzoną roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Gotowym kremem przekładamy tort , dekorujemy wierzch i boki tortu.
4.Dekoracja: Piankę rozpuszczamy w kąpieli wodenj z łyzkami wody ( można dodać barwnik). Dodajemy połowę cukru pudru. mieszamy. Zdejmujemy z ognia dodajemy resztę cukru pudru i zagniatamy podsypując mąka ziemniaczaną. Z gotowej masy tworzymy dekorcyjne róże lub inne dekoracje.
5.Tort dekorujemy truskawkami, elementami z masy piankowej i kokosem.
Porady
Temperatura w lodówce nie powinna być wysoka ponieważ masa czekoladowa mocno stwardnieje.
Komentarze