Tort czekoladowo-porzeczkowy

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Moja rodzina orzekła że najlepszy z owocowych tortów. Mocno porzeczkowy, kwaskowy i czekoladowy. Wersja dla dorosłych bo dodałam dużo alkoholu przez co tort miał fajny smak.

  • 6 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    7 jaj średnich
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
    2 czubate łyżki kakao czarne

    krem porzeczkowy:

    500 g mascarpone
    1100 ml śmietany kremówki 36 %
    400 g porzeczek czerwonych
    2 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki wody

    przełożenie:
    1/2 szklanki konfitury z czarnych porzeczek
    1/2 szklanki konfitury z czerwonej porzeczki

    poncz:
    1 herbata owoce leśne
    1/3 szklanki wino różowe wytrawne
    5 łyżek spirytusu

    dekoracja krem biały:
    250 ml śmietany kremówki 36 %
    1 fix śmietan

    porzeczki czerwone i czarne do dekoracji, oraz borówki
    serca czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo-porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:
    Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się lśniąca. Następnie dokładam po 1 żółtku stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie idealnie ubita. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam, dodaję kakao i dokładam do ubitych jaj stopniowo . Czekoladę gorzką ścieram na tarce i dokładam do masy biszkoptowej. Mieszam już łyżką nie mikserem dokładnie od spodu żeby całość się połączyła. Formę okrągłą średnica 25 cm wykładam od spodu papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni, góra dół na około 35-40 minut . W między czasie sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się. Po wyjęciu z piekarnika wykładam biszkopt na kratkę żeby odparował.
  • galaretka z porzeczek 2. Krem porzeczkowy:
    Porzeczki myję, obieram przekładam do garnka , dodaje cukier i chwile podgrzewam aż cukier się rozpuści a owoce zmiękną. Porzeczki przecieram przez sito. Żelatynę wsypuję do szklanki, dodaję łyżkę zimnej wody jak napęcznieje dolewam gorącą wodę do objętości 1/3 szklanki. Mieszam aż się rozpuści. Żelatynę wlewam do porzeczek, mieszam i odstawiam do lodówki. Galaretkę porzeczką trzeba zrobić dzień wcześniej.
  • krem malinowy 3. Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę kremówkę i ubijam mikserem aż się połączy i trochę ubiję. Galaretkę porzeczkową zmiksowałam blenderem trochę żeby nie była taka twarda. Dodałam do śmietany i dalej ubijałam aż krem będzie gęsty.
  • biszkopt przełożony kremem 4. Poncz:
    Herbatę zaparzyłam w kubku w 3/4 objętość wody. Do zimnej dolałam spirytus, i wino.

    Biszkopt kroje na trzy blaty. Ścinam górę żeby uzyskać równe blaty. wykorzystam ją do obsypania boków. Dolny blat nasączam ponczem 1/3 objętości kubka, smaruje konfitura porzeczkową, smaruje kremem porzeczkowym z 1/3 objętości kremu. Układam drugi blat, nasączam, smaruję konfiturą z czarnej porzeczki, smaruje kremem 1/3 objętości kremu, układam czerwone porzeczki. Na to ostatni blat który też nasączyłam. Tort smaruje kremem boki, góra. Szprycą robię dekorację ze śmietany kremówki. Układam owoce.Boki obsypuje okruszkami ciasta ściętego, które włożyłam do piekarnika żeby się wysuszyło a potem pokruszyłam.

Porady

Pieczenie tartu planuje na dwa dni. Galaretkę i biszkopt trzeba zrobić dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Owoce Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować