Tort czekoladowo- pomarańczowy

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min

Wspaniałe połączenie czekoladowego ciasta z pomarańczową masą.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    4 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju

    MASA POMARAŃCZOWA:
    6-8 szt pomarańczy (650ml)
    1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
    3 łyżki żelatyny
    400g jogurtu naturalnego
    1/3 szklanki cukru

    DODATKOWO:
    50g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo- pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Suche składniki ciasta. 1. Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszać w miseczce. Mąka i kakao powinny być przesiane.
  • Mokre składniki ciasta. 2. Jajka, olej i mleko wlać do miski. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • :-) 3. Połączyć zawartość obu misek. Wymieszać za pomocą trzepaczki.
  • 3 blaty czekoladowe 4. Ciasto wylać do formy o średnicy 20cm. Piec w 180 *C przez około 40min. Wystudzić. Upieczone ciasto będzie miało na środku górkę, którą trzeba ściąć. Rozdrobnić i odłożyć. Ciasto przekroić na 3 równe części- blaty.
  • pomarańcze 5. Z pomarańczy wykroić fileciki i dodać sok jaki wypłynie podczas krojenia. Wszystkiego powinno być 650ml. Dodać skórkę z pomarańczy i zmiksować blenderem. Wsypać cukier i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (około 1/3szkl) i połączyć z pomarańczami.
  • Galaretka pomarańczowa do wycięcia serduszek. 6. Część galaretki pomarańczowej wylać na dno tortownicy, w której piekło się ciasto czekoladowe na grubość około 4mm. Odstawić do stężenia.
    Jogurt naturalny roztrzepać trzepaczką i wlać do niego jeszcze nie stężałe pomarańcze. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Wyjąć galaretkę z tortownicy i wykroić serduszka.
    Przełożyć w tortownicy blaty czekoladowe tężącą masą pomarańczową. Na wierzchu powinna być masa. Odstawić do całkowitego stężenia.
    Ścięty wierzch ciasta czekoladowego włożyć do rozdrabniacza lub dokładnie rozkruszyć w palcach. Dodać do ciasta rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Powoli rozwałkować na grubość około 4mm i wykroić serca. Ułożyć naprzemiennie z sercami z galaretki pomarańczowej. Z reszty ciasta uformować kulki lekko spłaszczając od spodu. Ułożyć wokół tortu.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować