Torcik jest mały, ale przepyszny. Nie jest trudny do wykonania, ale zachwyca wyglądem i smakiem.
2 godz. 30 min
Składniki:
BISZKOPT CZEKOLADOWY
• 2 jajka, rozmiar L
• 100 g czekolady deserowej
• 60 g masła
• 50 g mąki pszennej
• 10 g kakao
• 40 g cukru
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• 20 ml likieru wiśniowego (lub innego alkoholu)
PONCZ KAWOWY
• 100 ml wody
• 50 g cukru
• 40 ml espresso
• 25 ml likieru wiśniowego (lub innego alkoholu)
KREM CZEKOLADOWY
• 100 g czekolady mlecznej
• 100 g czekolady deserowej
• 150 ml śmietanki 30%
• laska wanilii
• 40 ml espresso
MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
• 250 ml śmietanki 30%
DEKORACJA
• Czekoladowe chipsy
Tort czekoladowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Oddzielamy białka jaj od żółtek. Czekoladę i masło rozpuszczamy na wolnym ogniu (nie gotujemy). Zdejmujemy z ognia i dynamicznie mieszając, dodajemy żółtka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy masę czekoladową, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy wiśniówkę lub inny alkohol (można z tego zupełnie zrezygnować), wszystkie składniki łączymy.
Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. (Foremka okrągła o średnicy 17 cm i wysokości 8 cm). Pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg), następnie podwyższamy temperaturę do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy biszkopt z piekarnika i studzimy, odwracając go dnem do góry.
2.PONCZ
Z wody oraz cukru zagotowujemy syrop. Dodajemy espresso oraz alkohol (opcjonalnie), mieszamy. Studzimy.
3. KREM CZEKOLADOWY
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy dokładnie nasionka. Nasionka wanilii zagotowujemy ze śmietanką, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Czekamy, aż zacznie się rozpuszczać, i łączymy składniki na gładką masę. Na koniec wlewamy espresso, mieszamy. Studzimy.
4.SKŁADANIE CIASTA
Biszkopt wyjmujemy z foremki, wyrównujemy z góry (ścinamy górną warstwę ciasta, tylko w przypadku, kiedy urosła nam „górka”) i dzielimy go na dwa placki tej samej grubości. Dolną część biszkoptu wkładamy ponownie do foremki i obficie nakrapiamy ponczem kawowym. Na wierzch wylewamy część gęstniejącego kremu czekoladowego (około 150 g) i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Nakrapiamy drugi placek ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki.
5.MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
Ubijamy mocno schłodzoną śmietankę i łączymy ją stopniowo z pozostałym kremem czekoladowym. (Jeśli krem za mocno stężał, podgrzejcie go delikatnie do temperatury około 40°C).
6.DEKOROWANIE
Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylewamy mus na powierzchnię biszkoptu. Chłodzimy ciasto w lodówce około 1,5-2 godziny do całkowitego stężenia. Gotowy tort ostrożnie wyjmujemy z foremki i dekorujemy czekoladowymi płatkami.
Porady
Jeśli torcik będą jadły dzieci, można całkowicie zrezygnować z dodania alkoholu.
Komentarze