tort czekoladowy z toffi i bezami

5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

tor wygląda bardzo efektownie, choć jest prosty w wykonaniu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - Biszkopt kakaowy z 4 jajek
    - 3 gorzkie czekolady rozpuszczone na parze
    - 750 ml śmietany kremówki
    -1/2 szklanki cukru pudru
    - 500 gram serka waniliowego
    - 3 łyżki żelatyny namoczonej w 1/2 szkl. wody i rozpuszczonej na parze
    - duże opakowanie bezów
    - mała puszka masy krówkowej
    - 50 gram uprażonych płatków migdałowych
    - 200 gram pustych rurek waflowych przekrojonych na pół
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowy z toffi i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ułożyć w tortownicy (można nasączyć 1/2 szklanki posłodzonej kawy lub herbaty z alkoholem).
    Wokół brzegu ciasta poukładać ciasno rurki, jedna obok drugiej aby stanowiły rant (tak jak na zdjęciu).
    Kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier puder, następnie miksując na najwolniejszych obrotach dodać rozpuszczone letnie czekolady, serek waniliowy a na końcu ciepłą żelatynę. Całość delikatnie wymieszać aby masa miała jednolity czekoladowy kolor. Gotowy krem wyłożyć na ciasto, starając się nie pobrudzić kremem górnych końców rurek. Odstawić na godzinę do lodówki, następnie na masie czekoladowej poukładać bezy, polać masą krówkową (gdy jest za gęsta lekko podgrzać) i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Przed podaniem zdjąć obręcz tortownicy, tort tak jak na zdjęciu można przewiązać wstążką. Podawać schłodzony.

Porady

Do masy można użyć białej czekolady (3 tabliczki) wtedy krem będzie biały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować