Tort czekoladowy z toffi i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ułożyć w tortownicy (można nasączyć 1/2 szklanki posłodzonej kawy lub herbaty z alkoholem).
Wokół brzegu ciasta poukładać ciasno rurki, jedna obok drugiej aby stanowiły rant (tak jak na zdjęciu).
Kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier puder, następnie miksując na najwolniejszych obrotach dodać rozpuszczone letnie czekolady, serek waniliowy a na końcu ciepłą żelatynę. Całość delikatnie wymieszać aby masa miała jednolity czekoladowy kolor. Gotowy krem wyłożyć na ciasto, starając się nie pobrudzić kremem górnych końców rurek. Odstawić na godzinę do lodówki, następnie na masie czekoladowej poukładać bezy, polać masą krówkową (gdy jest za gęsta lekko podgrzać) i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Przed podaniem zdjąć obręcz tortownicy, tort tak jak na zdjęciu można przewiązać wstążką. Podawać schłodzony.
Porady
Do masy można użyć białej czekolady (3 tabliczki) wtedy krem będzie biały.
Komentarze