Tort czekoladowy z wkładką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać powoli cukier i nadal ubijać. Dodawać po jednym żółtku trzymając mikser na najniższych obrotach. Do masy przesiać mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką.
Tortownicę (23cm) wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno bez boków) i wylewam ciasto. Piec w temp 180 st przez ok 30-40 min (trzeba sprawdzić patyczkiem). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę (w tortownicy) z wysokości kolan i odstawić do ostygnięcia. po ostudzeniu przekrawamy na 2 blaty.
2.Galaretki rozpuszczam w 1l gorącej wody. Osobną tortownicę wykładam folią spożywczą i wykładam truskawki (ja dałam mrożone) i zalewam tężejącą galaretką. wkładam do lodówki żeby się mocno stężała.
3.Przygotowuję kremy wg przepisu na opakowaniu.
4.Na jeden blat biszkoptu wykładam krem czekoladowy, galaretkę z truskawkami, krem czekoladowy oraz drugi blat biszkoptu. Górę i boki smaruję kremem śmietankowym i ozdabiam kremem czekoladowym.
Porady
1. Zamiast truskawek można dać inne owoce, pamiętając , aby dopasować galaretkę.
Komentarze