Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodawać cukier, utrzeć, następnie po jednym żółtku, wciąż ucierając. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do okrągłej tortownicy (o wym.22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.45-50 minut w 180 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 4 blaty.
2.Krem: dzień wcześniej kremówkę przelać do garnka, dodać połamane czekolady. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu, do momentu, aż czekolady się rozpuszczą (nie gotować). Zimną kremówkę włożyć na noc do lodówki. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać porcjami czekoladową kremówkę, zmiksować.
3.Wszystkie blaty naponczować. Pierwszy blat biszkoptu położyć na paterze. Wyłożyć 1/4 kremu czekoladowego, na kremie rozsmarować 1/3 cienkiej warstwy konfitury wiśniowej .Położyć drugi biszkopt posmarować kremem czekoladowym i konfiturą. Położyć trzeci biszkopt, postąpić tak samo. Położyć czwarty biszkopt, posmarować wierzch i boki tortu kremem czekoladowym. Boki tortu udekorować startą na grubym oczku białą czekoladą. Wierzch udekorować rozetkami z kremu, pozostałą, białą czekoladą, frużeliną wiśniową oraz czekoladowymi motylkami, serduszkami i cukrowymi kuleczkami. Tort wstawić w chłodne miejsce na min.2-3 godz.( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze