Tort czekoladowy z kawową nutą amaretto

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest mocno kakaowe z nutką kawy amaretto, wilgotne, nie wymagające nasączania, a krem i mus mocno czekoladowe z 70% czekolady!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na foremkę średnicy 20-21cm:
    225 g mąki pszennej
    200 g cukru
    2 łyżeczki esencji waniliowej
    80 g kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    2 jajka
    250 ml mleka
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej amaretto
    1 łyżeczka esencji z gorzkich migdałów
    125 ml oleju
    250 ml gorącej wody

    Mus:
    400 ml śmietanki kremówki
    100 g czekolady gorzkiej 70 %
    2 łyżki cukru pudru

    Krem na wierzch:
    3/4 kostki miękkiego masła
    1 szklanka cukru pudru
    1.5 tabliczki gorzkiej czekolady
    kilka kropli esencji migdałowej (tej co wyżej)
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowy z kawową nutą amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy śmietankę i wrzucamy poamaną czekoladę 1. Mus: rozgrzewamy śmietankę (połowę) w małym rondelku aż będzie gorąca ale nie wrząca, wyłączamy i wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia, potem dodajemy resztę chłodnej śmietanki. Wszystko chłodzimy w lodówce min. godzinę.
  • Upieczone ciasto studzimy i dzielimy na 2 części 2. W tym czasie pieczemy ciasto.
    Zaparzamy szklankę kawy.
    W misce mieszamy wszystkie składniki (za wyjątkiem gorącej kawy) Miksujemy mikserem na niskich obrotach. Dolewamy powoli kawę i dalej miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Ciasto będzie dość płynne, przelać je do formy posmarowanej masłem, dnem wyłożonym papierem.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu dobrze przestudzić.
    Przecinamy ciasto na 2 części.
  • Miksujemy schłodzoną masę i chłodzimy ponownie 3. Przygotowujemy mus: miksujemy schłodzoną masę na puszystą masę.
    Przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
  • Ucieramy masło z cukrem i dodajemy stopioną czekoladę 4. Krem: ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy nad parą, studzimy i dodajemy do masy maślanej, miksujemy.
    Pokrywamy kremem wierzch i boki ciasta.
    Na wierzchu możemy posypać dodatkowo wiórkami z gorzkiej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy - amaretto

4.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy - amaretto

luna19 Tort czekoladowy - amaretto 2 godz.

To może cię zainteresować