Tort czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

idealne na przyjęcie urodzinowe dla dzieci jak i dorosłych

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO
    6 jajek
    1 szkl cukru
    cukier wanilowy
    1.5 szkl mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju i wody
    2 łyżki kakao
    MASA
    2 budynie czekoladowe
    0.5l mleka
    tabiczka czekolady
    cukier wanilowy
    kostka margaryny
    DODATKOWO
    beziki do dekoracji
    literki czekoladowe
    stokrotki z opłatków

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Białka ubijamy na sztywna pinę, dodajemy cukry stopniowo ubijając, żółtka, olej z wodą, mąkę z proszkiem i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy wylewamy na tortownicę. Pieczemy ok 25 min w temp. 180C Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na 3 części.
  • 2. MASA
    Mleko gotujemy wraz z czekoladą i cukrem i dodajemy rozrobione budynie. Całość gotujemy, potem studzimy i ucieramy z margaryną.
    Gotową masą przekładamy ciasto, zostawiając troszkę masy na górę i boki. Całość wkładamy do lodówki. Godzinę przed podaniem dekorujemy bezikami i stokrotkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy