Tort błękitna laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać.
2.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać.
3.Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem, samego spodu tortownicy, o wymiarach, 27 cm, włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop.
4.MASA BUDYNIOWA
Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową.
5.Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wymieszać
6.MASA PIANKOWA
Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać.
7.Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno. Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając.
8.WIERZCH CIASTA
Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia.
9.PRZEKŁADANIE TORTU
Biszkopt upieczony i ostudzony, przekroić na 3 krążki
10.Na pierwszy i drugi krążek biszkopta, wyłożyć masę budyniową, przykryć ostatnim krążkiem biszkopta.
11.Wyłożyć większą część pianki, na wierzch i boki tortu.
12.Na piance ułożyć delicje, i wyłożyć piankę.
13.Boki tortu obsypać migdałami.
14.Wierzch polać stężałą galaretką, tak by powstały ociekające sople.
Komentarze