Tort błękitna laguna

4.5 (156 ocen)

Pyszny niezbyt słodki, moja rodzinka go uwielbia

Składniki:

  • Biszkopt
    mąka pszenna 1 szkl
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    woda zimna -4 łyżki
    jajka 9 szt
    mąka ziemniaczana 1 szkl.
    cukier 1 szkl
    ocet -1 łyżka
    MASA BUDYNIOWA
    mleko -2 szkl
    cukier -4 łyżki
    margaryna -210 g
    mąka -5 łyżek
    PIANKA
    śnieżki 2 opak
    mleko -1,5 szkl
    galaretka niebieska -2 opak
    woda -1 szkl
    delicje jagodowe -1 opak
    WIERZCH CIASTA
    galaretki niebieskie -2 opak
    woda -0,5 l
    migdały tarte- 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort błękitna laguna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort błękitna laguna 1. BISZKOPT
    Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać.
  • Tort błękitna laguna 2. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 4 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać.
  • Tort błękitna laguna 3. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem, samego spodu tortownicy, o wymiarach, 27 cm, włożyć do piekarnika,piec 35 minut w 180 stop.
  • 4. MASA BUDYNIOWA
    Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową.
  • Tort błękitna laguna 5. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wymieszać
  • Tort błękitna laguna 6. MASA PIANKOWA
    Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać.
  • Tort błękitna laguna 7. Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno. Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając.
  • 8. WIERZCH CIASTA
    Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia.
  • 9. PRZEKŁADANIE TORTU
    Biszkopt upieczony i ostudzony, przekroić na 3 krążki
  • Tort błękitna laguna 10. Na pierwszy i drugi krążek biszkopta, wyłożyć masę budyniową, przykryć ostatnim krążkiem biszkopta.
  • Tort błękitna laguna 11. Wyłożyć większą część pianki, na wierzch i boki tortu.
  • Tort błękitna laguna 12. Na piance ułożyć delicje, i wyłożyć piankę.
  • Tort błękitna laguna 13. Boki tortu obsypać migdałami.
  • Tort błękitna laguna 14. Wierzch polać stężałą galaretką, tak by powstały ociekające sople.
  • 15. Odstawić do lodówki do następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować