Tort bezowy z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: masło utrzeć z cukrem na gładką masę dokładając po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej. Na tortownicę o śr.26 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać 1/2 ciasta. Beza: białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Połowę piany wyłożyć na ciasto i posypać 1/3 płatków migdałowych. Piec ok.25 minut w 170 st. Ostudzić, wyjąć z tortownicy.
2.Tortownicę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia i wylać pozostałe ciasto. Na wierzchu wyłożyć pozostałą pianę i połowę płatków. Upiec jak poprzedni placek.
3.Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki.
4.Przełożyć do garnuszka razem ze szklanką wody, sokiem i cukrem, gotować przez ok.5 minut. Proszek budyniowy wymieszać z 4 łyżkami wody i wlać do gotującej się masy rabarbarowej.. Ponownie zagotować mieszając, ostudzić. (jeśli masa jest zbyt kwaśna, dosłodzić do smaku).
5.Masę rabarbarową wyłożyć na jedną część ciasta, schłodzić.Kremówkę ubić z cukrem pudem i śmietan-fixami. Wyłożyć na masę rabarbarową i przykryć drugą częścią ciasta. Torcik wstawić do lodówki na min.3 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudem. Smacznego!
Komentarze