Biszkopt
6 jajek
• 1szk cukru
• 1 szk mąki pszennej
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• 4 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao
• 50 g startej lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia)
Krem ciemny:
• budyń czekoladowy w proszku (porcja na 1 litr mleka)
• 0,7 l mleka
• 250 g serka mascarpone
• 100 g gorzkiej czekolady
• 1 łyżka żelatyny w proszku
• ½ szklanki wody
• kilka łyżek cuku
Krem biały
300 g białej czekolady
500 ml śmietanki
3 listki żelatyny*
dzem malinowu
maliny (250 g)
Tort bardzo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Dodać stratą czekoladę i proszek do pieczenia, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (ja wysmarowałam formę tłuszczem i wysypałam kaszą manną). Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty
2.Krem ciemny
Budyń czekoladowy (porcja na 1 l) ugotować w 0,7 l mleka, ostudzić. Rozpuścić gorzką czekoladę, wymieszać z budyniem. Dodać mascarpone, dosłodzić do smaku, zmiksować na gładką masę. Rozmieszać w wodzie żelatynę, odstawić do napęcznienia. Dodać żelatynę do masy czekoladowej, ponownie zmiksować. ). Ostudzony krem wstawić do lodówki. Gdy zacznie się ścinać, to znak, że można zacząć nim przekładać pierwszą warstnę ciasta. dajemy do lodówki i gdy masa sałkiem stężeje przykrywamy ja kolejnym kawałkiem ciasta
3.Krem biały
Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce. Odlej 100 ml śmietanki i podgrzej tak aby była ciepła, ale nie gorąca w dotyku. Odciśnij żelatynę i dodaj do podgrzanej śmietanki, powinna się rozpuścić. Śmietankę wraz z żelatyną dodaj do rozpuszczonej czekolady, wymieszaj na gładką masę (mikserem na najniższych obrotach). Pozostałe 400 ml śmietanki ubij na sztywno
Biszkopt smarujemy dzemen malinowym i układamy na min swieże lub mrożone maliny ( wcześniej rozmrożone ) i przyktywamy białą masą
4.na koniec trot ozdabiamy ciasteczkami czekoladowymi lub jak na zdjeciu bakaliami w czekoladzie
Komentarze