Tort adwokatowo-czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z odrobiną soli i cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać sypkie składniki, delikatnie wymieszać, na końcu dodać olej i całość wylać do tortownicy o średnicy 29 cm. Upiec biszkopt, po czym ostudzić, przekroić na dwie równe części i nasączyć ponczem. Tak samo zrobić z ciemnym biszkoptem.
2.Budyń:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, w reszcie mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka, połączyć i ugotować budyń. Ostudzić.
3.Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem, dodać zimny budyń. Krem podzielić na 4 części. Do jednej dodać krem czekoladowo-orzechowy, do 3 części dodać likier adwokat.
4.Przełożyć tort: biszkopt ciemny-krem adwokatowy-biszkopt jasny-krem czekoladowo-orzechowy-biszkopt ciemny-krem adwokatowy-biszkopt jasny. Całość posmarować kremem adwokatowym i dać do lodówki.
5.Masa cukrowa:
Cukier puder przesiać na stolnicę. Żelatynę namoczyć w 30 ml wody, podgrzać do rozpuszczenia, dodać garść cukru pudru, wymieszać i masę żelatynową wylać na cukier puder, dodać aromat migdałowy. Zagniatać masę, aż stanie się jednolita i elastyczna. Rozwałkować w formie koła i przykryć nią ciasto. Z pozostałej masy cukrowej zrobić dekoracje z dodatkiem barwników. Udekorować tort dekoracjami z masy cukrowej, rozetkami z masy adwokatowej oraz zrobić napis z czekolady. Tort schłodzić.
Komentarze