TORT ORZECHOWY "KSIĄŻKA"

0 (0 ocen)

Tort ten zrobiłam dla mojej mamy na 50-te urodziny. Jest dość pracochłonny, ale za to efektowny

Składniki:

  • SKŁADNIKI: Biszkopt, blaszka o wymiarach 30x25 -4 jaja -1 łyżeczka proszku do pieczenia -5 łyżek mąki ziemniaczanej -5 łyżek mielonych orzechów laskowych -0,5 szkl.oleju -aromat śmietankowy -2/3 szkl. cukru -szczypta soli -0,5 szkl.wody Masa: -300g orzechów włoskich -600g masła lub margaryny -1 szkl. słodkiej śmietanki 30% -4 duże jaja -2 szkl. cukru pudru Masa cukrowa: -800g cukru pudru -100g glukozy w proszku -4 łyżeczki żelatyny -70 ml wody -barwniki spożywcze w żelu lub proszku (nie mogą być w płynie) Ponad to: -2 suche wafle
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Ciasto z kremem Desery

Tort orzechowy "książka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt orzechowy.Żółtka oddzielić od białek. Białka wstawić do lodówki. Żółtka ubić z cukrem. Mielone orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do masy żółtkowej na zmianę z wodą i olejem aż do wyczerpania składników. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Piane delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w wyłożonej papierem do pieczeni blaszce, w 180 st, przez 35-40 min. Po upieczeniu biszkopt studzimy 2.Aby zrobić masę orzechową orzechy dość drobno kruszymy, zaparzamy gorącą śmietanką i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka z cukrem ubijamy na parze aż zgęstnieją uważając, aby naczynie, w którym ubijamy nie dotykało wody. W głębokim naczyniu utrzeć masło, stopniowo dodawać wystudzone, ubite jaja z cukrem, a następnie orzechy. Połową masy przekładamy przekrojony na pół biszkopt. 3.Masa cukrowa.Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje dosypujemy glukozę i podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Ważne, podgrzewać ją na parze inaczej może się przypalić i jest do wyrzucenia. Gdy płyn trochę przestygnie stopniowo dodajemy cukier puder i wyrabiamy. Masa początkowo bardzo się klei do rąk, ale pod koniec wyrabiania osiąga konsystencję modeliny. Do tak przygotowanej masy dodajemy barwniki spożywcze. Aby masa nie wysychała, odrywamy tylko potrzebnej nam wielkości kawałki, a resztę szczelnie owijamy folią. 3. Pozostałą masą orzechową smarujemy suche wafle- każdy z obu stron i przyklejamy do wcześniej przygotowanego biszkopta. Na wafle przyklejamy rozwałkowaną wcześniej masę cukrową w dowolnym kolorze-tak powstaje nasza "okładka". (Bardzo ważne jest aby masę cukrową przyklejać do tortów na masę maślaną, ponieważ np. masa śmietanowa może rozpuścić masę cukrową). Z białego wąskiego pasa masy cukrowej robimy "kartki". Następnie z masy wykrawamy dowolne napisy, ozdoby i za pomocą odrobiny wody przyklejamy do torta. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować