Tort orzechowy z kawą

4.5 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Puszysty i lekki biszkopt orzechowy przełożony kawowym kremem budyniowym. Te dwa smaki łączy czekoladowy ganache tworząc bardzo smaczny tort urodzinowy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • BISZKOPT ORZECHOWY:

    3 jajka
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
    150 g orzechów włoskich mielonych
    1/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kaszy manny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    KREM KAWOWY:

    2 szklanki mleka
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
    1/2 szklanki cukru trzcinowego
    2 budynie śmietankowe
    2 żółtka
    200 g masła

    CZEKOLADOWY GANACHE:

    100 g czekolady gorzkiej
    1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

    POLEWA:

    2 łyżki cukru pudru
    1/3 szklanki kakao
    1 szklanka mleka
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort orzechowy z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1r8ib1g 1. Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną, kaszą i proszkiem do pieczenia.
    Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć, zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche składniki. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę i wylać do formy ∅ 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Piec w 170*C przez ok 40 min. Po wystudzeniu przekroić na trzy blaty.
  • image-0e6nnhm 2. Pół szklanki mleka rozmącić z budyniem i żółtkami. Resztę mleka przelać do garnka, wsypać kawę i cukier. Kiedy się zagotuje wlać rozmieszane budynie i ugotować. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem.
  • image-0h9x8jy 3. Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy w tort przekładając masą kawową.
  • image-1wpfndt 4. Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu. Roztrzepać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Polewę przestudzić i gęstą polać po torcie. Można udekorować ziarenkami kawy. Tort przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Czekolada Kawa Masa budyniowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

4.91 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-orzechowy

To może cię zainteresować