Składniki na biszkopt;
6 jajek
6 łyżek cukru kryształu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mielonych orzechów
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na ciasto orzechowe;
4 białka
4 łyżki cukru kryształu
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mielonych orzechów
ok 150 ml herbaty do nasączenia
Masa;
30 dag masła
5 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w 150 ml wody
kilka kropel olejku migdałowego
2-3 łyżki soku z cytryny
500 ml mleka
1 budyń śmietankowy
mielone orzechy do dekoracji
czekoladowe cukierki do dekoracji
Tort orzechowy z nadzieniem kawowo-migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem i orzechy, delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec około 30 min w 170C. Po ostudzeniu ciasto przekroić na dwa krążki.
Białka ubijamy, dodać cukier, nadal ubijać. Następnie dodać mąki z proszkiem i orzechy. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy i piec ok 15 min. w 180C.
Budyń ugotować według instrukcji. Ostudzić. Masło ubić na jasny puch, dodawać cukier a także po łyżce budyniu. Ciągle ubijać. Dodać olejek i sok z cytryny. Na końcu powoli porcjami wlewać kawę. Ubić do połączenia składników.
Dolny biszkopt nasączamy herbatą, smarujemy kemem, następnie kładziemy ciasto orzechowe, ponczujemy i smarujemy kremem. Układamy drugi krążek biszkoptowy, nasączamy i po wierzchu a także bokach smarujemy kremem. Po wierzchu dekorujemy czekoladowymi cukierkami a boki obsypujemy mielonymi orzechami.
Komentarze