Tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka
ubijamy na
sztywno. Wciąż
ubijając, dodajemy
po kolei cukier,
żółtka, orzechy, bułkę tartą i kakao.
Przekładamy do wyłożonej
papierem tortownicy o średnicy
22 cm. Pieczemy 40 minut
w temperaturze 175 °C.
Studzimy, przekrawamy na
3 placki. Kawę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Skrapiamy
każdy placek.
2.Krem I: jajka ubijamy z cukrem
i cukrem waniliowym na
parze. Pod koniec ubijania dodajemy
kawę. Studzimy. Masło
ucieramy i mieszamy z masą
jajeczno-kawową. Kremem
przekładamy placki, ewentualnie
smarujemy boki tortu.
3.Krem II: jajka ubijamy z cukrem
na parze. Zdejmujemy
i wciąż ubijając, studzimy do
temperatury pokojowej. Masło
ucieramy na puszystą masę,
a następnie stopniowo mieszamy
z jajkami. Kremem smarujemy
wierzch tortu.
4.Dekorujemy tort: na wierzch
wykładamy ozdoby, a brzeg
i boki obficie posypujemy wiórkami
kokosowymi.
Komentarze