Składniki na 2 blaty bezowe o średnicy 22-23 cm
6 dużych białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
Krem
250 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
150 g masy kajmakowej z puszki
pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
10 daktyli, posiekanych
Tort orzechowo-daktylowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (oba), łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać soku z cytryny (octu winnego) i zmiksować. Następnie dodać daktyle i wymieszać. Dużą blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180º C piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
2.Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać.
cukier puder do oprószenia, ja użyłam kakao
ewentualnie daktyle i orzechy do dekoracji
Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i kakao, udekorować daktylami i orzechami.Ale ja uwielbiam polewę krówkową.
Komentarze