Tort owocowy straciatella

0 (0 ocen)

Tort zimowy, bo z owocami dostępnymi zimą. Smaczny, lekki, z bitą śmietaną i mascarpone - nie jest przekombinowany i z tego względu powinien smakować większości degustujących. :-) Niezbyt słodki, bo takie właśnie lubimy.

Składniki:


  • Biszkopt:
    5 jajek L
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru

    Masa śmietanowa:
    700ml śmietanki 30%
    250g serka mascarpone
    1/4 szklanki cukru pudru
    2 śmietan fixy
    1 tabliczka mlecznej czekolady

    Owocowy wierzch:
    2 kiwi
    100g czerwonych winogron
    3 mandarynki
    1 nieduży granat
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort owocowy straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier, następnie żółtka. Do tak przygotowanej masy wsypujemy wymieszane ze sobą mąki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
  • 2. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu z piekarnika, w blaszce zrzucamy z wysokości około 1 m (ja rzucam go na ręcznik ułożony na kafelkach). Studzimy. Wystudzony wyjmujemy z formy i przekrawamy na 3 części.
  • 3. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem i śmietan fixami. Kiedy śmietana jest już ubita dodajemy mascarpone, posiekaną drobno czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko przez chwilę, do połączenia składników.
  • 4. Tak przygotowaną masą przekładamy placki. Zostawiamy trochę masy by wyłożyć na wierzch i boki. Na wierzch układamy pokrojone w dowolny sposób owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować