Tort na chrzest - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: dwie formy duże smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia wylewamy na nie po równych porcjach ubity biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno dodajemy porcjami cukier ubijamy do szklistości białek potem wlewamy żółtka i porcjami mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy 20 min w temp 180 stopni C. Upieczone biszkopty przekładamy na ścierki i zwijamy w rulon (wzdłuż). Odstawiamy do ostygnięcia.
2.Gotujemy budyń: odlewamy 1/2 szklanki mleka w której rozpuszczamy budynie, resztę zagotowujemy z 7 łyżkami cukru.Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę mieszamy do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy z ostygniętym budyniem aż powstanie jednolity krem. (posłuży do posmarowania i wygładzenia wierzchu placka).
Śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru i śmietan fix na sztywno. Ananasy odciskamy sokiem poczujemy biszkopty a owoce kroimy na zgrabną kostkę i (odciśniętą delikatnie) łączymy z ubitą śmietaną.
3.Biszkopty smarujemy masą śmietanową i zwijamy w roladę. Oba biszkopty tworzą jeden placek, formując świecę. Masą budyniową wygładzamy wierzch.
4.2/3 masy marcepanowej rozwałkowujemy i dokładnie z każdej strony okładamy placek. Odkładamy do lodówki w tym czasie z reszty masy formujemy ozdoby dodając barwniki: knot (biały) z ognikiem (szczypta czerwone barwnika do niewielkiej ilości masy by wystarczyła tylko na ognik), Stokrotki białe ( pędzelkiem delikatnie malowane płateczki barwnikiem czerwonym) z żółtymi środkami. Kokardka różowa z białą wstążką, literki lekko zabarwione czerwonym. Wszystkie elementy łączymy tworząc świece.
Komentarze