Krem mocno czekoladowy:
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki margaryny
200 ml mleka
200 g masła
Krem miętowy:
500 ml śmietanki kremówki
mała garść świeżej lub suszonej mięty (dałam pół na pół)
2 opakowania śnieżki w proszku
2 śmietan- fixy
4 łyżki barwnika zielonego w żelu
Tort "mięta i czekolada" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto biszkoptowe:
Białka ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę.
Do bezy dodajemy po jednym żółtku, stale miksując na najniższych obrotach.
Dodajemy mąkę i kakao przesianą na sitku z proszkiem do pieczenia.
Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wykładamy do tortownicy.
Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy i kroimy na 3 części.
2.KREM CZEKOLADOWY:
Cukier, kakao, mleko i margarynę gotujemy na małym ogniu "do nitki"( jak polewę). Studzimy.
Masło miksujemy na puch. Dodajemy powoli wystudzoną masę czekoladową.
Miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
3.KREM MIĘTOWY:
Kremówkę wlewamy do garnka i wsypujemy do niej miętę. Gotujemy na małym ogniu ok 4 minuty( cały czas mieszamy, aby się nie przypaliła).
Przygotowujemy naczynie i odcedzamy do niego śmietankę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia( śmietanka musi być zimna).
Schłodzoną kremówkę miksujemy na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy śnieżki, fixy do śmietany oraz barwnik.
Miksujemy do uzyskania gładkiej masy( krem zgęstnieje)
Komentarze