Tort Melba

0 (0 ocen)

Połączyłam wszystkie smaki, które uwielbiam i wyszło coś pysznego.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 22 cm :
    1 op. podłużnych biszkoptów
    1 galaretka malinowa
    125 ml białego wina półsłodkiego
    2 brzoskwinie
    300 g malin
    100 g porzeczki czerwonej lub czarnej
    75 g cukru
    500 g jogurtu
    2 cukry waniliowe
    5 łyżeczek żelatyny
    200 ml śmietany 30 %

Tort melba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blaszkę zakładamy obręcz i dno wykładamy szczelnie biszkoptami.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, studzimy. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, porzeczki czyścimy i płuczemy razem z malinami.
  • 3. W dużej misce mieszamy jogurt z winem, cukrem, cukrem waniliowym, brzoskwiniami, porzeczką i 100 g malin. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody i powoli łączymy z masą, najlepiej najpierw kilka łyżek kremu dodać do żelatyny, po czym połączyć całość. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopty. Chłodzimy.
  • 4. Kremówkę ubijamy i delikatnie mieszamy z tężejącą galaretką, wykładamy na tort. Chłodzimy. Dekorujemy według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy