Połączyłam wszystkie smaki, które uwielbiam i wyszło coś pysznego.
Składniki:
Składniki na tortownicę 22 cm :
1 op. podłużnych biszkoptów
1 galaretka malinowa
125 ml białego wina półsłodkiego
2 brzoskwinie
300 g malin
100 g porzeczki czerwonej lub czarnej
75 g cukru
500 g jogurtu
2 cukry waniliowe
5 łyżeczek żelatyny
200 ml śmietany 30 %
1.Na blaszkę zakładamy obręcz i dno wykładamy szczelnie biszkoptami.
2.Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, studzimy. Brzoskwinie obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę, porzeczki czyścimy i płuczemy razem z malinami.
3.W dużej misce mieszamy jogurt z winem, cukrem, cukrem waniliowym, brzoskwiniami, porzeczką i 100 g malin. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody i powoli łączymy z masą, najlepiej najpierw kilka łyżek kremu dodać do żelatyny, po czym połączyć całość. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopty. Chłodzimy.
4.Kremówkę ubijamy i delikatnie mieszamy z tężejącą galaretką, wykładamy na tort. Chłodzimy. Dekorujemy według uznania.
Komentarze