Tort marchewkowo-jabłkowy z waniliowym kremem z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Niespotykany tort marchewkowo- jabłkowy z wyczuwalnym smakiem orzechów włoskich i cynamonu, przekładany lekkim waniliowym kremem. Idealny na jesienne popołudnie lub zimowy, przedświąteczny czas. Łatwy w przygotowaniu, zawsze świetnie wychodzi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    szklanka orzechów włoskich(posiekanych)
    dwie łyżeczki cynamonu
    dwie szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
    250g tartej marchewki
    250g tartych jabłek
    3 szklanki mąki
    4 jajka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki oleju- u nas z pestek winogron, może być oliwa w oliwek lub olej rzepakowy.

    Krem:
    500ml sera Mascarpone
    0,5 opakowania jogurtu waniliowy Danone (lub coś podobnego, np. homogenizowanego serka waniliowego)
    5 łyżeczek cukru trzcinowego
    pół łyżeczki cukru wanilinowego
    łyżeczka cukru w prawdziwą wanilią

    + połówki orzechów włoskich do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort marchewkowo-jabłkowy z waniliowym kremem z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Piekarnik rozgrzać na 180 stopni (termoobieg)
  • 2. Olej razem z cukrem miksujemy na gładką masę. Dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. W drugiej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszankę mączno dodajemy do oleju z cukrem, cały czas delikatnie mieszając. Na końcu dodać startą marchew i jabłka, orzechy i cynamon. Jeśli używacie miksera automatycznego można pozostawić go na średnim biegu na ok. 4 minut.

    Ciasto wlać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy.
  • 3. Piec ok. 60 minut- nie otwierać piekarnika przez pierwsze 45 minut, potem można sprawdzić konsystencję ciasta za pomocą patyczka- ponieważ ciasto jest mokre, będzie on mokry aż do końca, nie może się jedynie oblepiać ciastem.

    Po godzinie wyłączyć piekarnik i lekko uchylić, pozostawić ciasto na parę minut, następnie wyjąć, przekroić na pół i pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Serek mascarpone włożyć do miski, dodać pół opakowania waniliowego jogurtu, który nada serowi smak (mascarpone jest sam w sobie dość mdły i brakuje mu jakiegokolwiek charakterystycznego smaku, ale jest dobrą bazą do kremów), oraz lekko rozrzedzi jego gęstą konsystencję. Wsypać cukier, cukier waniliowego i miksować aż do uzyskania gładkiej masy. Skosztować czy jest wystarczająco słodki- jeśli nie, można spokojnie dosłodzić, ja osobiście do tego ciasta nie potrzebuje bardzo słodkiego kremu. Przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki do czasu całkowitego ostygnięcia ciasta.
  • Przekladania 5. Połowę kremu rozsmarować na dolnej części przekrojonego ciasta, przykryć górną częścią i rozsmarować resztę na górze. Ozdobić połówkami orzechów
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Marchewka Mascarpone Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować